Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

BVB va acorda dividende, pentru al doilea an consecutiv, însă acestea sunt cu 22% sub cele din 2009

A- A A+
BVB va acorda dividende, pentru al doilea an consecutiv, însă acestea sunt cu 22% sub cele din 2009

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat, vineri, distribuirea de dividende, pentru al doilea an consecutiv, însă valoarea acestora este cu 22% mai redusă comparativ cu suma acordată anul trecut.

„Au fost aprobate atât distribuirea de dividende, cât şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, în forma prezentată de Consiliul de Administraţie”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CA, Stere Farmache.

Bursa va distribui în acest an un dividend brut de 1,023 lei/acţiune, după ce anul trecut acţionarii au primit câte 1,305 lei/titlu.

Bursa are un capital social de 76,74 milioane de lei divizat în 7,67 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei. În prezent, BVB are 327 de acţionari, din care 242 persoane juridice, iar restul persoane fizice. Cei mai mari acţionari sunt proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, Daniel Ţepes, care este şi membru în CA al Bursei, şi omul de afaceri din Târgu Mureş, Mircea-Nicolae Musgociu. Ţepeş deţine 4,53% din titlurile BVB, iar Musgociu are 4,34%.

BVB va acorda acţionarilor în total 7,8 milioane lei, reprezentând 94% din profitul net din exerciţiul financiar anterior, de 8,3 milioane lei. Operatorul de piaţă a repartizat 480.000 de lei la rezerve.

Bursa a înregistrat anul trecut un profit de 11 milioane lei din dobânzile primite la depozitele şi titlurile de stat, însă din activitatea de exploatare a înregistrat pierderi, de 1,4 milioane lei. Pierderile din exploatare au fost determinate de încasările reduse din comisioanele percepute la tranzacţii. În 2008, operatorul de piaţă a consemnat un profit de 5,4 milioane lei din activitatea de bază.

Valoarea redusă a tranzacţiilor realizate la BVB anul trecut s-a reflectat şi scăderea, cu 41%, a cifrei de afaceri, care a ajuns la 12,3 milioane lei, de la 20,8 milioane lei în 2008. Anul trecut bursa a revenit pe creştere, însă pe un rulaj redus, după ce în 2008 investitorii, în special cei străini, au realizat multe tranzacţii şi au vândut volume mari de acţiuni.

Potrivit bugetului, Bursa ar urma să înregistreze un profit operaţional de 153.430 lei, după ce în anul precedent din activitatea de bază a avut pierderi de 1,4 milioane lei.

Pentru 2010, BVB a luat în calcul o medie zilnică a valorii tranzacţiilor de 6,5 milioane de euro, valoare cu 35,4% peste rulajul mediu zilnic din 2009, de 20,3 milioane lei (4,8 milioane euro).

Astfel, Consiliul de Administraţie estimează venituri totale de 20,6 milioane lei, cu 11,6% mai reduse decât în exerciţiul financiar anterior, şi un profit brut în scădere cu 40,3%, la 5,7 milioane lei. Anul trecut, operatorul pieţei de la Bucureşti a înregistrat venituri totale de 23,5 milioane lei şi un câştig brut de 9,6 milioane lei.

Pentru acest an, BVB a planificat cheltuieli cu salariile de 8,2 milioane lei, cu 4,2% mai mari faţă de valoarea consemnată pentru 2009, de 7,8 milioane lei.

Potrivit bugetului, societatea va înregistra cheltuieli totale de 14,9 milioane lei, cu 8,17% peste nivelul raportat pentru anul trecut, de 13,8 milioane lei.

Administratorii au programat investiţii de 30,4 milioane lei. Din această sumă, 20 milioane lei ar urma să fie utilizaţi pentru achiziţia unui sediu propriu – la fel ca în anii anteriori -, iar zece milioane lei pentru majorări de capitalul social al firmelor din grup sau pentru achiziţia de acţiuni la alte companii similare.

Acţiunile BVB vor fi listate pe propria platformă în prima parte a acestui an, intermediarul operaţiunii fiind firma de brokeraj Intercapital Invest.

Sursa: MEDIAFAX

Related Posts with Thumbnails