Canicula creşte consumul de apă potabilă cu 40%. Compania de Apă Someş avertizează că udatul grădinilor pune în pericol alimentarea normală


Căldura excesivă din ultima perioadă a crescut considerabil consumul de apă potabilă distribuită prin reţele publice. Drept pentru care, Compania de Apă Someş adresează un apel serios locuitorilor zonelor pe care le deserveşte, din judeţele Cluj şi Sălaj, să nu mai întrebuinţeze apa la udatul grădinilor sau în alte scopuri agricole. Creşterea consumului suplimentar, mai cu seamă dacă starea de caniculă se prelungeşte, va afecta alimentarea normală cu apă potabilă în cele două judeţe.

“Continuarea practicilor de utilizare a apei potabile pentru scopuri agricole pune în pericol asigurarea alimentării normale cu apă pentru alţi concetăţeni, în particular dacă perioada de caniculă se prelungeşte. Compania adresează un apel serios către toţi consumatorii din judeţele Cluj şi Sălaj, în particular către cei din zona rurală, ca pe perioada menţinerii căldurilor excesive şi a secetei, să limiteze la maxim utilizarea apei potabile pentru alte scopuri decât cele strict destinate satisfacerii consumului personal, igienei şi necesităţilor gospodăreşti normal”, precizează reprezentanţii Companiei de Apă Someş.

În acest sens compania spune că se aşteaptă ca în următoarele zile, dacă temperaturile ridicate vor persista, consumul de apă potabilă să crească cu 40% în localităţile din Câmpia Transilvaniei .

Oficialii Companiei de Apă Someş specifică faptul că legea privind serviciul de alimentare cu apă prevede:”apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale”.

Utilizarea apei potabile în alte scopuri este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare, aspect care este cuprins şi în contractual de furnizare/prestare încheiat de Compania de Apă Someş cu fiecare client.