Căruntu (BCR): Bursa ar putea înregistra o creştere de circa 15% până la sfârşitul anului


Bursa ar putea înregistra până la finalul anului o creştere de circa 15%, anumiţi indici înregistrând până în acest moment creşteri de 8-10%, a declarat luni şeful Departamentului Pieţe de Capital din cadrul BCR, Mihai Căruntu.

„Bursa ar putea înregistra o creştere de 10-15% până la finalul anului, dacă avem în vedere că a înregistrat 8-10% după anumiţi indici, de la începutul anului. Există potenţial, dar nu spectaculos”, a spus Căruntu.

El a declarat că, utilizând datele statistice de până acum, BVB ar avea un potenţial de creştere cuprins între 10% şi 30% dacă soldul creditului neguvernamental ar avansa între 5% şi 10% (faţă de sfârşitul anului 2010), cursul leu/euro ar evolua în banda 4-4,1, iar percepţia de risc de ţară, măsurată de randamentul obligaţiunilor guvernamentale în euro, s-ar menţine la nivelul de la sfârşitul lunii februarie.

Şeful Departamentului Pieţe de Capital din cadrul BCR susţine că orice îmbunătăţire a percepţiei de risc de ţară ar fi favorabilă creşterii potenţialului de creştere al BVB chiar şi eventual într-un scenariu mai puţin favorabil pentru evoluţia creditului neguvernamental, precum şi în ceea ce priveşte întărirea monedei naţionale în raport cu euro.

„Ca atare, într-un scenariu de creştere lentă a creditului neguvernamental (până la 5% într-un an de zile), de întărire lentă a leului sub pragul de 4,1 lei/euro şi de menţinere măcar la nivelul actual a percepţiei asupra riscului de ţară ar rezulta că Bursa are un potenţial de apreciere de peste 15% într-un orizont de timp de circa un an de zile”, a spus Mihai Căruntu.

Pe de altă parte, el a declarat că nu estimează nicio IPO (ofertă publică iniţială n.r.) pentru acest an şi că nu pare sigură decât cea a Romgaz, din prima jumătate a anului viitor.

Şeful Departamentului Pieţe de Capital din cadrul BCR a menţionat faptul că în ultimii şapte ani au fost lansate de companii private doar 7 IPO-uri de succes (2004-2011) şi nicio IPO în ultimii trei ani (2008-2011), cea mai mare IPO privată fiind de 13,4 milioane de euro în 2008.

Căruntu a declarat că aportul statului prin listări majore este condiţia necesară, dar nu şi suficientă pentru dezvoltarea BVB. „Consolidarea activelor fondurilor de pensii obligatorii ar putea încuraja primii paşi sănătoşi în vederea atragerii unor companii private importante la BVB”, a mai spus Mihai Căruntu.

Sursa: NewsIn