Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Casele de avocatură ar putea primi circa 500.000 euro de la clienţii nemulţumiţi ai băncilor

A- A A+
Casele de avocatură ar putea primi circa 500.000 euro de la clienţii nemulţumiţi ai băncilor

Casele de avocatură ar putea încasa o jumătate de milion de euro, dacă cei aproximativ 12.000 de clienţi nemulţumiţi ai băncilor ar acţiona în instanţă instituţiile financiare la care au credite, în condiţiiile în care ar plăti onorarii de 30 – 40 de euro, estimează avocatul Gheorghe Piperea.

Clienţii mai multor bănci s-au reunit în grupuri şi vor să acţioneze băncile de la care au luat credit în judecată, fiind nemulţumiţi de modul în care acestea au înţeles să aplice OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„Probabil, în medie, s-ar încasa 30- 40 de euro de la fiecare. La acestea s-ar putea adăuga onorariul de succes, care este mult sub 10%. Sumele acestea sunt insignifinate, având în vedere ce economii ar face 12.000 de persoane din astfel de procese”, a declarat, pentru NewsIn, Gheorghe Piperea.

Acesta nu precizat care va fi onorariul perceput de la clienţii săi, întrucât există clauze de confidenţialitate în contracte, dar a menţionat că există o diferenă majoră de tarif  între contractele colective şi cele individuale. „Diferenţa dintre procesul individual şi cel colectiv este enormă, uneori este şi de 100%”, a spus el.

Piperea a declarat că, în cazul Volksbank România, sunt deja 530 de contracte semnate, dar există potenţial pentru încă 3.000 de clienţi care vor probabil vor vrea să meargă cu el sau cu altă firmă de avocatură. De asemenea, în cazul BCR este vorba deja de 500 de persoane şi încă 1000 care aşteaptă să semneze contrcatele. „La Raiffeisen sunt deja 200 de persoane. Acestea sunt cele trei grupuri de persoane care au semnat până în prezent”, a spus Piperea.

El a declarat recent că un proces de protecţia consumatorilor durează de obicei cam 20 de luni, dar când e vorba de un proces colectiv de o asemenea anvergură ar trebui să dureze mai puţin, aproximativ 6 luni. Totodată, Piperea a precizat că şansele de a câştiga nu sunt de 100%, dar cu certitudine sunt mai mari de 50% şi că există posibilitatea ca un astfel de proces să fie pierdut în condiţiile în care acesta depinde de anumite lucruri obiective sau chiar subiective.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.consultatii-juridice.ro

Related Posts with Thumbnails