CCR dezbate sesizările privind Bugetul pe 2011,legile salarizării,educaţiei şi de aprobare a OUG 50


Curtea Constituţională a României dezbate marţi sesizările depuse împotriva Legii Bugetului pe 2011, cele îndreptate împotriva Legilor salarizării, a Legii educaţiei, precum şi contestaţia care vizează Legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Legea salarizării unitare a personalului bugetar pentru anul 2011 a fost contestată la Curtea Constituţională a României (CCR) de către parlamentari ai PNL, în timp ce reprezentanţi ai PSD au contestat Legea-cadru a salarizării, după ce moţiunile de cenzură îndreptate împotriva celor două acte normative au fost respinse de Parlament. Guvernul şi-a asumat, pe 14 decembrie, răspunderea asupra proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi asupra proiectului de Lege privind salarizarea în anul 2011 a bugetarilor.

Deputaţii liberali au depus pe 23 decembrie o sesizare de neconstituţionalitate pe Legea Bugetului de stat pe 2011, reclamând că acesta este fundamentat pe legi care nu sunt în vigoare şi că a fost depus târziu, peste termenul legal, lucru care a dus la limitarea prerogativelor de dezbatere a Parlamentului. Bugetul a fost adoptat de Parlament pe 22 decembrie.

Legea Educaţiei se regăseşte, marţi, pentru a treia oară în ultimele două luni în atenţia judecătorilor Curţii Constituţionale. Sesizările care urmează să fie dezbătute marţi şi care au fost amânate din 22 decembrie au fost depuse de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de parlamentari ai PSD, PNL şi PC. Şi pe acest proiect Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

Tot PNL a sesizat Curtea Constituţională în ceea ce priveşte Legea de aprobare a OUG 50/2010 privind creditarea, invocând principii ale CEDO care ar fi încălcate de acest act normativ. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 23 decembrie, Legea de aprobare a OUG 50/2010 cu 134 voturi favorabile, 71 „împotrivă” şi 12 abţineri.

Sursa: NewsIn