Companiile gigant la nivel mondial par să ocolească România. Doar patru din zece companii aflate în top 100 cele mai mari din lume (clasament întocmit de revista Fortune) au derulat operaţiuni pe piaţa românească şi cu atât mai puţine au realizat activităţi de producţie.
Întrucât marii investitori au venit în ţară doar pentru a exploata petrolul şi gazele naturale (Exxon Mobil şi Chevron) sau pentru a-şi vinde produsele (Toyota), probează faptul că, în momentul de faţă, România are un mare deficit în ceea ce priveşte competivitatea. De exemplu, Shell care deţine primul loc în acest top a actvat în plan local până în 2007
În acest sens, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că este un semnal de alarmă situaţia pe piaţa locală sunt prezente foarte puţine companii mari de producţie şi că în continuare domină marii investitori din domeniul serviciilor financiare, bunuri de consum sau exploatarea gazelor naturale, potrivit unei analize publicate de ZF.ro.
Giganţii lumii s-au ferit să investească în România în mijloace de producţie, cu toate că au de ani buni afaceri în zonă, şi s-au rezumat doar la activităţile de import, distribuţie ori plasare de produse în piaţă. Pe de altă parte şi investiţiile străine directe, practic, s-au prăbuşit în acest an, fiind de 4 ori mai reduse decât în intervalul 2005-2008 când însumau 8-9 miliarde de euro.
Cei mai mulţi investitori străini din topul celor mai mari companii la nivel mondial care au prezenţă în România provin din Franţa (Société Générale, Axa, GDF Suez, Carrefour, BNP Paribas), Germania (E.ON, Deutsche Telekom, Siemens, Volkswagen, BMW, Metro, Allianz), SUA (Exxon Mobil, Chevron, General Electric, IBM, HP, P&G), Italia (Enel, Generali) sau Japonia (Toyota, Hitachi, Sony). De regulă, la conducerea filialelor locale ale acestor companii se află executivi care provin din ţările de origine ale acţionarilor.