Cheltuielile cu bunuri şi servicii se reduc cu 20% până la finele anului, cele cu benzina, cu 50%


Cheltuielile cu bunurile și serviciile ale instituțiilor și autorităților publice din întreaga țară trebuie reduse cu 20% până la finele anului, iar consumul de carburanţi în ministere, prefecturi, consilii judeţene şi locale – cu 50%, potrivit unei OUG aprobate miercuri.

Premierul Emil Boc a declarat joi că măsura reducerii cu 20% se aplică, printre altele, cheltuielilor cu deplasările interne, externe, cu serviciile de telefonie mobilă şi cu mobilierul. De la această regulă fac excepţie cheltuielile cu serviciile medicale, medicamentele şi cu materialele sanitare.

Guvernul a introdus, prin aceeaşi OUG aprobată miercuri, „normative” pentru consumul de carburanţi, care trebuie înjumătăţit până la finele anului. Astfel, un autoturism utilizat de un ministru va consuma 200 de litri lunar în loc de 400, la instituţiile de specialitate ale administraţiei publice centrale (precum CNAS n.r.) consumul se reduce de la 300 la 150 de litri lunar, la prefecturi şi la alte instituţii şi autorităţi judeţene – de la 350 la 175 de litri lunar. Un autoturism utilizat la consiliile judeţene mai are dreptul la 150 de litri lunar (în loc de 300), unul utilizat la consiliile locale poate folosi 75 de litri în loc de 150.

Prevederile privind reducerea consumului de combustibil nu se aplică la vămi, la Garda Financiară, în cazul activităţilor de transport valori, la serviciile de ambulanţă şi la SMURD, în cazul transportului persoanelor private de libertate şi al elevilor, cu microbuzele şcolare. Nu se aplică nici în cazul instituţiilor din domeniile apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Premierul a precizat că unele autorităţi locale au respectat OG 80/2001 cu privire la consumul de carburanţi, iar altele şi-au stabilit un consum mai mare, prin hotărâri ale consiliilor judeţene sau locale, aspect care apare şi într-un raport al Curţii de Conturi.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, preşedintele Consiliu Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, beneficiază de un consum „nelimitat” de combustibil, iar preşedinţii consiliilor judeţene din Braşov, Caraş-Severin, Harghita şi Hunedoara au dreptul la 800 de litri lunar. Preşedinţii consiliilor judeţene din Argeş, Dâmboviţa, Neamţ şi Teleorman au dreptul la 600 de litri lunar, iar cei din Bacău, Bihor, Buzău, Giurgiu, Tulcea, Dolj şi Olt – la 500 de litri.

Sursa: NewsIn