Cine poate face ordine la companiile de stat: managerul de criză


Pentru ca proiectul „CEO la stat” să aibă rezultatele scontate, managementul privat trebuie dublat de un specialist în turnaround management (manager de criză), pentru ca fiecare să acționeze unde este specializat: managerul privat să gestioneze eficient activitatea curentă, iar managerul de criză să se ocupe de restructurare, condideră specialiștii Casei de Insolvență Transilvania. Astfel, în încercarea de a eficientiza activitatea companiilor de stat, autoritățile ar trebui să se axeze și pe recrutarea de tournaround managers care să conlucreze cu managerii privați pentru un mai bun management al întreprinderilor.

“În cele mai multe cazuri, managementul privat va avea succes în gestionarea activității întreprinderilor de stat doar dacă va fi dublat, sau chiar precedat într-o perioadă de interimat, de către un turnaround manager, adică un manager de criză”, consideră Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolvență Transilvania.

Un manager privat poate deține toate calitățile necesare pentru a conduce și gestiona o activitate în mod eficient și profesionist, fiind specializat în managementul companiilor, însă nu va avea abilitățile specifice pentru a proceduce schimbarea trend-ului.

Turnaround manager-ul este un specialist în gestionarea situațiilor de criză, în redresarea companiilor aflate în dificultate, capabil să inverseze trendul existent prin măsuri specifice activității de restructurare. Implicarea lui în companie are o durată limitată (între 3 și 24 luni), iar misiunea sa este asemănătoare cu cea a unui echipaj SMURD ce are ca prioritate „stabilizarea pacientului și asigurarea funcțiilor vitale”, cred specialiştii în insolvenţă. În acest sens, ei dau ca exemplu cazurile Flanco și Astra Vagoane (grupul de firme IRS). Afirmând că reorganizările acestor companii au fost posibile doar la sfârșitul unui astfele de proces de turnaround management.