În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2012, la Maribor, Slovenia – oraşul care a fost desemnat drept Capitala Europeană de Tineret a anului 2013 a avut loc ceremonia de anunţare a câştigătorului competiţiei internaţionale pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015.
“Această reuşită este paşaportul Clujului pentru competiţia de a obţine statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 şi arată totodată faptul că avem ce arăta Europei, că suntem un model de bune practici pentru ţările Uniunii. Prin faptul că vom fi singurul oraş – capitala europeană de tineret în anul 2015, vom obţine o extraordinară vizibilitate, existând premise ale creşterii numărului de turişti cu circa 20%” a declarat primarul Emil Boc.
“Factorul decisiv care a dus la obţinerea victoriei în acest proiect îndrăzneţ a fost suportul entuziast al populaţiei, candidatura Clujului bucurându-se de susţinere din partea românilor, dar şi a prietenilor pe care îi avem în lume” a explicat consilierul local Radu Moisin, fost primar al Clujului, cel care a aprobat înscrierea Primăriei în competiţia europeană.
Suportul tehnic, redactarea materialului, conceptul de promovare a Clujului drept capitală de tineret aparţin Grupului Pont, partenerul municipalităţii în acest proiect şi nucleul organizatoric pentru acest proiect comunitar amplu.
În competiţie au intrat oraşele Cluj-Napoca, Varna (Bulgania), Vilnius (Lituania) şi Ivanovo (Rusia), toate fiind creditate de specialişti cu şanse egale la titlu. Din fericire câştigâtorul anunţat este Cluj-Napoca – primul oraş din România desemnat Capitală Europeană de Tineret – titlul venind ca o validare a eforturilor comunităţii de a face din Cluj-Napoca – cel mai frumos loc în care să trăieşti, să înveţi şi să te dezvolţi.
Bugetul evenimentelor cuprinse în calendarul anului 2015 a se organiza sub egida Capitală Europeană de Tineret este estimat la 5,5 milioane de euro, din care o parte va fi suportat de către bugetul local, restul fiind acoperit din finanţări atrase, naţionale, europene, sau private.
Acest statut – unic în anul 2015 în Europa – va aduce notorietate pentru oraşul nostru la nivel european – o serie de organizaţii internaţionale de tineret manifestându-şi deja intenţia de a programa întâlnirile anuale în Cluj-Napoca în anul 2015.
În competiţia pentru anul 2015 s-au înscris 12 oraşe, însă numai 4 au intrat în selecţia finală, Clujul fiind printre acestea.
Potrivit site-ului oficial al competiţiei se precizează că “finaliştii au demonstrat programe exemplare cu viziune dinamică în diferite domenii”. Scopul competiţiei este de încuraja şi promova inovaţia şi incluziunea în activităţile de tineret. Câştigătorii devin astfel modele pentru a forma tineri cât mai implicaţi şi mai prezenţi pe scena socială europeană.
Istoricul Capitalelor de Tineret
2009 – Rotterdam, Olanda
2010 – Torino, Italia
2011 – Antwerp, Belgia
2012 – Braga, Portugalia
2013 – Maribor, Slovenia
2014 – Salonic, Grecia
2015 – Cluj-Napoca, România