Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Cod roşu pentru Ungaria. Forinţul se prăbuşeşte

A- A A+
Cod roşu pentru Ungaria. Forinţul se prăbuşeşte

Situaţie alarmantă pentru economia Ungariei, după ce forinţul s-a depreciat puternic în raport cu moneda euro în sedinţa de joi, 5 ianuarie. Dobânzile la care se împrumută statul pe termen lung au ajuns la 11%, iar guvernul disperat să iasă din situaţia de criză promite să încheie de urgenţă un acord cu instituţiile financiare internaţionale.

Forinţul a scăzut cu 0,6%, cursul urcând la 322,25 forinţi pe euro, după ce a atins în cursul zilei de joi un nou record, de 324,24 forinţi pe euro.

Costul asigurării obligaţiunilor ungare pe cinci ani faţă de probabilitatea insolvenţei prin contracte credit-default swap (CDS) a urcat de asemenea joi la un nou record, de 751,6 puncte de bază (7,516 puncte procentuale), de la 650 puncte de bază raportate marţi, potrivit datelor CMA.

Principalul indice bursier de la Budapesta a scăzut cu 2,9%, iar acţiunile OTP, cea mai mare bancă ungară, au coborat cu 3,5%. Titlurile grupului petrolier MOL şi-au diminuat valoarea cu 3,3%, ceea ce reflectă pesimismul puternic din piaţă.

„Suntem gata să negociem fără precondiţii, suntem deschisi faţă de orice subiect la masa negocierilor”, a declarat ministrul dezvoltării naţionale, Tamas Fellegi, unul dintre principalii responsabili de negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, transmite Mediafax, potrivit www.wall-street.ro

Oficialul a subliniat că Ungaria ar accepta un acord stand-by de precauţie cu FMI, dar va accesa fondurile numai dacă dificultăţile de pe pieţele financiare o vor impune.

Guvernul ungar a împrumutat 35 miliarde forinţi (140 milioane de dolari)  pe 5 ianuarie, printr-o emisiune de titluri cu maturitatea la un an, cu 10 miliarde forinţi mai puţin faţă de suma ţintită, la o dobândă de 9,96%, cea mai ridicată din aprilie 2009, faţă de randamentul de 7,91%, plătit la ultima licitaţie de obligaţiuni cu maturitate similară, care a avut loc în 22 decembrie, potrivit datelor Agenţiei de administrare a datoriei de stat, preluate de Bloomberg.

Related Posts with Thumbnails