Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Colliers: Sub 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au vrut un credit au primit finanţare în S1

A- A A+
Colliers: Sub 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au vrut un credit au primit finanţare în S1

Un studiu realizat de departamentul Building Surveying din cadrul Colliers International, publicat marţi, relevă precauţia băncilor în acordarea de finanţări noi prin faptul că, în primul semestru din acest an, sub 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au solicitat un credit au primit finanţare.

Potrivit studiului, deşi mai mult de 50 de dezvoltatori au aplicat pentru o soluţie de acest tip, motivele principale pentru care nu s-au calificat au fost atât condiţiile restrictive impuse de către bănci, cât şi aşteptările dezvoltatorilor de a beneficia de condiţii similare cu cele din anii precedenţi crizei.

„Printre cerinţele băncilor s-au regăsit existenţa unei contribuţii proprii a dezvoltatorului între 50% şi 80% din valoarea totală a costurilor de construcţii, dar şi asigurarea unui procent de preînchirieri de 70-80%. Unele bănci preferă ca acest procent al preînchirierilor să fie raportat la valoarea generată de eventualele chirii, şi nu doar la suprafaţa efectiv precontractată. Cu toate acestea, acolo unde există dezvoltari imobiliare în condiţii favorabile,  pot fi parţial negociate (în special în provincie, unde încă există cerere pentru clădiri de birouri sau sunt în curs proiecte ale companiilor cu experienţa în această piaţă, care beneficiază de susţinere financiară)”, se arată în studiu.

Pe de altă parte, riscul pieţei este reflectat şi în marjele dobânzilor (între 4% şi 6% peste Euribor), mult mai mari decât cele înregistrate înainte de criza financiară (între 1% şi 2%). Faptul că piaţa este încă riscantă se remarcă şi din orientarea băncilor către proiecte imobiliare de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare între 3 şi 10 milioane euro.

„În urma studiului efectuat, deşi estimam o creştere a interesului pentru finanţări de spaţii comerciale de tip Food, Do It Yourself, Discount, s-a remarcat în mod surprinzător faptul că băncile au avut preferinţe  uniforme pentru proiecte cu destinaţii diferite, respectiv clădiri de birouri, dezvoltări comerciale, hoteluri cât şi clădiri rezidenţiale”, se mai precizează în studiu.

În funcţie de segmentul finanţat, s-a remarcat, potrivit studiului, o atenţie sporită pentru sectorul de sănătate. De asemenea, un volum crescând al cererilor de refinanţare s-a înregistrat pentru proiectele aflate în dificultate, posibila cerere fiind asşeptată mai ales din partea acelor proiecte în care deja există o finanţare pentru terenurile aferente. Fiecare instituţie bancară urmareşte o politică proprie pentru finanţările imobiliare, ceea ce a condus la un interes destul de scăzut pentru sindicalizări, in vederea co-finanţării de către mai multe bănci a unui proiect imobiliar. Câteva cereri au vizat totuşi sindicalizări, în special legate de finanţările prin Fonduri Europene.

Studiul Colliers mai arată că, în aceste condiţii, este puţin probabil ca partea a doua a anului 2010 să înregistreze o tendinţă de creştere.

„Totuşi, având în vedere numărul mare de proiecte care ar putea să îndeplinească condiţiile solicitate de către băncile finanţatoare, cât şi posibilitatea ca entităţile bancare să accepte şi să se adapteze la condiţiile pieţei, credem că este posibil ca piaţa să înegistreze o schimbare pozitivă începând cu 2011”, se spune în studiu.

Totodată, studiul mai arată că, pe lângă condiţiile stricte de finanţare, piaţa construcţiilor se confruntă cu provocări suplimentare. Unul dintre cele mai importante aspecte pe care un dezvoltator trebuie să le ia în considerare este optimizarea costurilor de construcţii astfel încât proiectul imobiliar să-şi menţină profitabilitatea în condiţiile iî care cererea este scăzută.

Colliers International este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare, cu mai mult de 15.000 specialişti care lucrează în 480 de birouri din 61 de ţări. Subsidiară a FirstService Corporation (NASDAQ: FSRV; TSX: FSV si FSV.PR.U), Colliers oferă o gamă largă de servicii clienţilor finali, dezvoltatorilor şi investitorilor, de la brokeraj, property şi asset management, project management, investiţii şi consultanţă, evaluări şi până la studii de piaţă sau produse adresate băncilor.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.newschannel.ro

Related Posts with Thumbnails