Comisia de buget-finanţe din Cameră a adoptat OUG 58 privind majorarea TVA la 24%


Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat duminică un raport de admitere asupra OUG 58/2010 privind majoararea TVA la 24%, fără amendamente, urmând ca proiectul de lege să intre în atenţia plenului.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Cameră, Viorel Ştefan, a anunţat că adoptarea OUG 58 priveşte o condiţionalitate a FMI de a fi adoptată majorarea TVA la 24% până la sfârşitul acestui an în Parlament. În acelaşi timp, a fost adoptată în comisia de buget-finanţe OUG 54 referitoare la măsuri de combatere a evaziunii fiscale.

NewsIn a semnalat duminică faptul că Ministerul Finanţelor Publice ar fi primit o „semnalare” referitoare la faptul că OUG 58 referitoare la majorarea TVA trebuie adoptată de către Parlament până la finele acestui an, ca şi condiţionalitate a acordului încheiat de România.

„Între condiţionalităţile cu FMI, pe lângă Legea salarizării şi bugetul de stat se mai numără şi Ordonanţa pentru majorarea TVA la 24%, care ar trebui adoptată prin lege, de Parlament, până în luna ianuarie, când are loc board-ul Fondului. MFP ne-a semnalat acest lucru şi sperăm să trecem ordonanţa prin plen în timp util”, au declarat pentru NewsIn surse parlamentare, menţionând că experţii FMI le-ar fi amintit acest lucru celor din MFP.

Subiectul nu a fost încă abordat în Coaliţie.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat, la sfârşitul lunii august, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar fiscale, în varianta transmisă Parlamentului de Guvern.

Principala modificare a proiectului o reprezintă majorarea TVA de la 19% la 24%, dar OUG include o serie de alte modificări privind impozitarea unor serii de venituri precum dividendele ori câştigurile din jocurile de noroc.

Ajunsă la Camera Deputaţilor, care este decizională, OUG a primit drept termen de depunere a amendamentelor 8 septembrie 2010, iar termenul de depunere a raportului a fost stabilit pentru 14 septembrie 2010.

Până la sfârşitul lunii octombrie, actul normativ a fost avizat favorabil de Comisia juridică, cea pentru învăţământ şi cea pentru industrii, în timp ce Comisia de politică economică şi cea de muncă au transmis avize negative.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www1.romanialibera.ro