Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Comisia economică mixtă România-Rusia se întruneşte la Moscova, la începutul lunii viitoare

A- A A+
Comisia economică mixtă România-Rusia se întruneşte la Moscova, la începutul lunii viitoare

Comisia economică mixtă România-Rusia se întruneşte în perioada 3-4 octombrie, la Moscova, a anunţat MAE, după ce ministrul de externe, Teodor Baconschi, a avut la New York o întâlnire bilaterală cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Bilaterala, primul tete-a-tete pe care Teodor Baconchi l-a avut cu Serghei Lavrov de la preluarea funcţiei de ministru de externe al României, intervine în condiţiile în care ţara noastră a semnat săptămâna trecută acordul cu Statele Unite pentru găzduirea elementelor scutului antirachetă. De asemenea, ultimii ani au marcat o răcire a dialogului politic cu Moscova şi au culuminat, anul trecut, cu un scandal de spionaj.

În septembrie anul trecut, tot la reuniunea anuală a ONU, ministrul român de externe a avut ocazia să discute cu omologul rus, dar nu au avut o întâlnire bilaterală propriu-zisă. „Hazardul alfabetic a făcut ca la Consiliul NATO-Rusia să stau lângă domnul Lavrov. I-am explicat că nu putem să avansăm în nicio direcţie, dacă nu avem o întâlnire directă, calmă, aşezată, cu toate cărţile pe faţă, şi a fost de acord”, declara pentru NewsIn, la 22 septembrie 2010, ministrul Teodor Baconschi, aflat la New York.

„Dacă ar fi să definim relaţiile noastre în acest stadiu, ele sunt pragmatice şi eficiente. Noi sperăm să le transformăm într-un dialog politic consistent şi deschis, în spirit european”, a declarat, miercuri, ministrul de externe Teodor Baconschi, după bilaterala cu Serghei Lavrov.

Potrivit MAE, dialogul celor doi şefi ai diplomaţiei a prilejuit o evaluare a agendei bilaterale şi a premiselor consolidării dialogului politic. Ministrul român de externe a subliniat evoluţiile promiţătoare din domeniul cooperării economice şi dorinţa părţii române pentru reflectarea acestor evoluţii cu mai mare pregnanţă în plan politic. Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat satisfacţia pentru interesul investitorilor ruşi privind oportunităţile oferite de piaţă românească subliniind deschiderea părţii române pentru această prezenţă investiţională. În acest context, ministrul Baconschi a relevat perspectiva promiţătoare a celei de-a 10-a sesiuni a Comisiei Economice Mixte România – Rusia, care va avea loc între 3-4 octombrie 2011 la Moscova, şi a solicitat părţii ruse ca acest eveniment să se încheie cu rezultate cât mai consistente.

Ministrul Baconschi şi omologul său rus au subliniat importanţa continuării consultărilor sistematice între ministerele Afacerilor Externe de la Moscova şi Bucureşti, fiind încurajată intensificarea dialogului în domenii precum agenda regională, securitatea europeană sau provocările la nivel global, arată MAE.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails