Companiile energetice româneşti au accesat doar 3% din fondurile europene alocate lor


Companiile energetice româneşti au accesat numai 19,66 milioane euro, adică doar 3% din fondurile europene alocate lor, prin Axa IV privind eficienţa energetică, cu buget de 725 milioane euro, din cadrul Programului „Creşterea Competitivităţii Economice”.

De asemenea, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) s-au efectuat până în prezent plăţi de numai 365,49 milioane euro din cele 3,011 miliarde euro alocate programului, ce se derulează între 2007 şi 2013, astfel că România a absorbit numai 13% din cele 3,011 miliarde euro alocate prin acest program.

Cel mai înalt grad al absorbţiei fondurilor europene, din cele cinci axe ale programului, îl înregistrează Axa II, pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, ce a accesat 23% (adică 139,29 milioane euro) din cele 646 milioane euro alocate axei.

Pentru Axa prioritară I, destinată întreprinderilor, cu buget de 1,080 miliarde euro, s-au făcut plăţi de 169,84 milioane euo, cu o absorbţie de 17%.

Totodată, pentru Axa III, ce se adresează tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, s-au efectuat plăţi în valoare de 35,94 milioane euro, reprezentând 8% din suma totală alocată ei, de 470 milioane euro.

În ceea ce priveşte Axa V, pentru asistenţă tehnică, de circa 90 milioane euro, plăţile efectuate se ridică la 746.529 euro, adică numai 1%.

Până la 31 iulie 2011 fuseseră depuse 9.037 proiecte, din care au fost aprobate numai o treime (2.730 proiecte), alte 3.696 proiecte au fost respinse şi alte 1.319 proiecte sunt în curs de evaluare. Restul de aproape 1.300 proiecte din toate cele depuse iniţial au fost retrase ulterior, potrivit datelor prezentate miercuri de Autoritatea de Managament pentru Programul Operaţional Sectorial a „Creşterea Competitivităţii Economice” (AM-POS CCE), într-un seminar la Poiana Braşov.

Totodată, din cele 2.730 proiecte aprobate, s-au semnat pentru contractare un număr de 1.859 proiecte.

„În ceea ce priveşte proiectele respinse, acestea nu au fost acceptate din două motive: fie pentru că sunt proaste şi nu îndeplinesc toate condiţiile necesare, fie din cauză că, deşi fiind proiecte bune, nu s-au încadrat în buget şi au fost depuse în apeluri de proiecte foarte solicitate”, a declarat miercuri directorul general al AM-POS CCE, Cătălina Meliţă.

Programul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), din care alocările UE propriu-zise sunt de 2,554 miliarde euro, restul fiind suportat de la bugetul de stat. Fondurile alocate prin POS CCE sunt orientate spre sprijinirea a patru sectoare esenţiale pentru competitivitatea economiei româneşti: dezvoltarea IMM-urilor, cercetare-dezvoltare, societatea informaţională şi sectorul energetic.

Programul Operaţional Sectorial (POS) – „Creşterea Competitivităţii Economice” a fost lansat încă din data de 10 martie 2008 şi  vizează, mai ales, companiile din sectorul privat, în special IMM-urile, care pot beneficia de până la 90% din fondurile alocate. Peste un miliard de euro vor fi investiţi în creşterea competitivităţii firmelor mici şi mijlocii, inclusiv prin crearea de noi unităţi de producţie.

Programul mai prevede alocarea a peste 725 milioane euro pentru a fi investiţi în proiecte de creştere a eficienţei energetice, unde 88% sunt bani europeni. Alte 646 milioane euro sunt alocate pentru cercetare şi inovare, din care 83% reprezintă finanţare din fonduri europene, 470 milioane euro pentru tehnologia informaţiei în sectorul public şi privat, din care co-finanţarea UE reprezintă aproape 82%. Totodată, 90 de milioane euro sunt alocate pentru asistenţă tehnică, co-finanţarea UE reprezentând 75% din alocarea de fonduri.

Obiectivul acestui program viza creşterea, până în 2015, a productivităţii companiilor româneşti, cu o medie anuală de circa 5,5%, pentru reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie a UE.

Sursa: NewsIn