Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Companiile petrolire româneşti au primit amenzi record pentru UE. Rompetrol Downstream cotestă decizia

A- A A+
Companiile petrolire româneşti au primit amenzi record pentru UE. Rompetrol Downstream cotestă decizia

Consiliulul Concurenţei (CC) a amendat cu 880,5 milioane lei (205 milioane de euro),   companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România.

Amenzile au plecat de la o bază de 4% din cifra de afaceri, iar firmele au fost sancţionate cu amenzi peste sau sub 3% din cifra de afaceri.

OMV Petrom a primit cea mai mare sancţiune, reprezentând o sumă de peste 3% din cifra de afaceri, compania fiind considerată iniţiatorul cartelului.

„Suntem singurii din Europa care am găsit dovezi directe ale înţelegerii între companii petroliere. Legea interzice ca firme concurente să schimbe informaţii sau să armonizeze informaţii în grup. Fiecare companie poate lua orice decizie vrea, dar să nu facă schimb de informaţii. Rompetrol a primit o amendă sub 3 la sută din cifra de afaceri, pentru că nu a participat direct la întâlnirile Asociaţiei Petroliştilor Români, iar OMV Petrom a fost amendat cu peste 3 la sută din cifra de afaceri, deoarece acţiunea acesteia a fost considerată circumstanţă agravantă. Am ţinut cont de faptul că înţelegerea nu a afectat toată piaţa şi pentru aceasta am aplicat un procent redus de amendă”, a explicat preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, potrivit www.agerpres.ro

Rompetrol Rompetrol Downstream va ataca în instanţă decizia CC

Reprezentanţii Rompetrol Downstream au anunţat că firma va contesta în instanţă decizia autorităţii de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4.

“Considerăm că argumentele prezentate de companie, atât pe parcursul verificărilor, cât şi prin obiecţiunile transmise Consiliului şi în cadrul audierilor desfăşurate în luna decembrie 2011, au demonstrat că acuzaţiile Consiliului sunt cert nefundamentate şi lipsite de suport. Rompetrol Downstream este decisă să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei’, se afirmă într-un comunicat remis de companie marţi, 10 ianuarie

Rompetrol mai menţionează că sancţiunea dată de CC este nelegală şi neîntemeiată.

Related Posts with Thumbnails