Companiile româneşti din construcţii ar putea recupera TVA pe clădirile demolate. Proces pe rol la Curtea Europeană de Justiţie


O companie din Bulgaria a contestat la Curtea Europeană de Justiţie ajustarea TVA în cazul cladirilor demolate, iar decizia finală i-ar putea fi favorabilă, ceea ce ar crea un precedent şi pentru firmele de construcţii din România.

În acest dosar, Avocatul General susţine că ajustarea TVA, în cazul clădirilor demolate, încalcă prevederile legislaţiei comunitare.

O decizie pozitivă în acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, în condiţiile în care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din România) au fost obligate să ramburseze TVA pentru clădirile vechi achiziţionate cu TVA şi demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare, potrivit AvocatNet.

Decizia ar putea clarifica aspectul ajustărilor de TVA la bunurile de capital distruse, potrivit reprezentanţilor Deloitte România.
Legislaţia de TVA din România este asemănătoare cu cea din Bulgaria şi, în consecinţă, incompatibilă cu directiva în materie de TVA (2006/112/EC).