Companiile româneşti încă nu au descoperit piaţa cehă, spune ambasadoarea Daniela Gîtman


Cehia are un potenţial extraordinar de important, dar acesta nu este deocamdată valorificat nici din punct de vedere economic, şi nici investiţional de firmele româneşti, spune ambasadoarea României la Praga, Daniela Gîtman, într-un interviu pentru NewsIn.

Ambasadoarea Daniela Gîtman a arătat că p rezenţa firmelor cehe în România este însemnată – sunt aproximativ 500 de companii, cu un capital de 400 de milioane de euro -, dar a adăugat că acest lucru nu se regăseşte în oglindă de partea română. „Prezenţa firmelor româneşti în Cehia nu este deloc vizibilă, semnificativă sau să aibă o pondere relaţiile economice bilaterale, lucru care se poate explica prin mai multe argumente. Cehia, deocamdată, nu a fost pe radar-screen-ul marilor companii româneşti, întotdeauna acestea au preferat să se ducă către centrele investiţionale mai mari şi pieţele mai largi din vecinătatea Cehiei”, a explicat ambasadoarea României la Praga.

Ea a adăugat că Ambasada României la Praga a încercat să găsească inclusiv nişele de piaţă, cum ar fi turismul, vinurile româneşti, exporturile de mobilă sau investiţiile în centrele logistice, care să atragă grupurile de investitori români. „Dacă ne uităm la cifre, vedem că Cehia ocupă un onorabil loc 16 în investiţiile străine din România şi unul dintre exemplele de succes este al companiei CEZ, care construieşte în România cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o investiţie de 1,1 miliarde euro”, a menţionat ambasadoarea Daniela Gîtman.

Diplomatul constată că deocamdată companiile româneşti încă nu au descoperit piaţa cehă, deşi este foarte dinamică, economia cehă este orientată către export şi este una dintre cele mai performante din Europa Centrală. „Au fost foarte multe demersuri făcute de Ambasadă şi de autorităţile române în a încerca să coagulăm interesul firmelor româneşti. Am făcut vizite în provincii, am pus în planul de activitate câteva misiuni economice în care să se regăsească parteneri pe diferite profiluri, lucrurile sper să fie într-o dinamică mulţumitoare în anii viitori sau lunile viitoare, deci sperăm ca interesul firmelor româneşti să devină mai vibrant un pic”, a arătat ambasadoarea României la Praga.

Ea a informat că, în condiţiile în care în Cehia se promovează exportul, o misiune economică foarte mare, orientată pe produse agroindustriale, forestiere şi pompe de inundaţii, va veni în România în luna noiembrie. „În anumite oraşe importante din Cehia, cum ar fi Brno sau Hradec Kralove este clar interesul părţii cehe de a primi corespondenţi români pe diferite sectoare de activitate şi încercăm să facem acest plan, să-l implementăm cât mai repede, în aşa fel încât pe dimensiunea autorităţilor locale să dăm drumul la aceste întâlniri între oamenii de afaceri. Încurajez firmele româneşti să se uite cu mai mare atenţie pe piaţa cehă de investiţii”, a subliniat ambasadoarea României în Cehia.

Sursa: NewsIn