Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Uncategorized

COMUNICAT ASFOR

A- A A+

COMUNICAT ASFOR

Ca urmare a propunerii Dlui. Prim Ministru Victor PONTA de a se găsi soluții pentru interzicerea exportului de lemn, Asociația Forestierilor din  România – ASFOR face următoarele precizări:

În România se recoltează anual cantitatea de aprox. 19 milioane m3 masă lemnoasă volum brut. Douăsprezece milioane m3 se prelucrează industrial, iar diferența de șapte milioane m3 este destinată încălzirii și altor utilizări.

Se exporta anual ca lemn brut (bușteni) 0,8 milioane m3. Diferența se prelucrează în cherestea, furnir, panouri din lemn masiv și diferite tipuri de plăci (PAL, MDF, Panel).

Industria mobilei din România preia din aceste produse prin capacitățile existente la această dată cantitatea totală de 1,6 milioane m3.

Consumul intern nefiind în măsură să utilizeze întreaga cantitate produsă de industria lemnului, valorificarea se face pe piețe externe cu o creștere a valorii adăugate de peste 12 ori (125 lei / m3 prețul mediul al lemnului pe picior – 1600 lei / m3 prețul mediul de vânzare al produselor industriale.) Chiar dacă face și importuri de lemn, România a fost întotdeauna un exportator net.

Este de remarcat că la această dată producția industriei lemnului din România se situează la cel mai înalt nivel istoric, atât ca valorificare a masei lemnoase, cât și sub aspectul productivității randamentelor și preturilor obținute pe piețele noastre tradiționale.

Întreruperea chiar temporară a unor relații comerciale ale producătorilor români cu partenerii externi ar produce un blocaj general, ceea ce va determina o scădere semnificativă a prețului lemnului pe picior, cu pierderi mari pentru deținătorii de păduri și cu afectarea gravă până la faliment a multor agenți economici.

În exploatări forestiere și industria de prelucrare a lemnului activează 12.000 de agenți economici, sunt angajați peste 100.000 de oameni, iar cifra de afaceri realizată anual este de peste 18 miliarde lei.

NICOLAE ȚUCUNEL
PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI FORESTIERILOR DIN ROMÂNIA – ASFOR

Sursa:

Asociația Forestierilor din  România – ASFOR

asfor@forestieri.ro
Related Posts with Thumbnails