Comunicat de presă – 3 aprilie 2023 – Aeroportul Internațional Cluj anunţă veşti bune pentru zborurile din sezonul de vară 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunţă veşti bune pentru

zborurile din sezonul de vară 2023

Cluj-Napoca, 3 aprilie 2023: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, anunţă faptul că sezonul de vară 2023 vine cu multe oportunități de călătorie spre destinații din Europa și Orientul Mijlociu, dar şi cu creşteri semnificative ale frecvenţelor pe mai multe destinaţii.

Aeroportul Internaţional Cluj în cifre

Aeroportul Internaţional Cluj continuă să înregistreze creşteri semnificative ale traficului de pasageri, înregistrând în primul trimestru din 2023 aproximativ 600.000 de pasageri, în creştere cu 6% faţă de trimestrul I al anului 2019, care a reprezentat cel mai bun din istoria aeroportului clujean şi în creştere cu 80% faţă de trimestrul I al anului 2022.

De asemenea, în cursul lunii mai a acestui an, se estimează atingerea pragului de 1 milion de pasageri transportaţi de pe aeroportul clujean, cu lună mai devreme decât în anul precedent.

Noutăţi şi perspective de dezvoltare a reţelei de rute

Pasagerii Aeroportului Internațional Cluj au în acest moment posibilitatea de a călători spre aproximativ 50 de destinaţii oferite de către 9 operatori aerieni: Wizz Air, Lufthansa, Turkish Airlines, Lot Polish Airlines, Ryanair, HiSky, Tarom, AeroExpress Regional şi AirConnect, iar pe parcursul sezonului de vară se va depăşi pragul de 65 de destinaţii operate de pe aeroportul clujean.

Creșterea traficului de pasageri este susţinută în programul de vară 2023 de lansarea/reluarea a 11 rute şi începerea operațiunilor pentru o nouă companie aeriană, respectiv AirConnect care operează în prezent zboruri spre Budapesta, iar din 22 iunie 2023 va conecta Clujul de litoralul Mării Negre, prin zborurile spre Constanţa, operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în fiecare joi şi duminică.

De asemenea, compania aeriană Aeroexpress Regional îşi prelungeşte perioada de operare a zborurilor spre capitala Ungariei, Budapesta, până la finalul lunii august 2023.

Odată cu începerea sezonului de vară 2023, compania aeriană Ryanair a demarat noi zboruri spre 3 destinaţii din 3 ţări europene, respectiv Bruxelles Charleroi (Belgia), Milano-Bergamo (Italia) şi Paris Beauvais (Franţa), extinzându-şi astfel la 5 numărul destinaţiilor disponibile de pe Aeroportul Internaţional Cluj, alături de zborurile spre Dublin şi Londra Stansted.

Creşteri de frecvenţe*

Sezonul de vară 2023, aduce o conectivitate sporită pentru mai multe rute cu plecare de la Cluj-Napoca, spre marile capitale sau oraşe europene de interes: Bucureşti (35 zboruri/săptămână), Londra Luton/Stansted (21 zboruri/săptămână), Milano-Bergamo (17-18 zboruri/săptămână), Munchen (14 zboruri/săptămână), Frankfurt Main/Hahn (13 zboruri/săptămână), Paris Beauvais (11 zboruri/săptămână), Bruxelles Charleroi (11 zboruri/săptămână), Istanbul şi Barcelona (7 zboruri/săptămână), Varşovia şi Budapesta (6 zboruri/săptămână).

Astfel, odată cu debutul zborurilor Ryanair pe cele 3 rute noi, frecvențele pentru Milano Bergamo au crescut cu un total de 13 frecvențe pe săptămână față de sezonul de iarnă 2023 (+6 Wizz Air si +7 Ryanair), cele pentru Paris Beauvais cu 7 zboruri săptămânale suplimentare (+3 Wizz Air și +4 Ryanair) şi cele spre Bruxelles Charleroi (+ 1 Wizz Air și +4 Ryanair) cu 5 zboruri în plus pe săptămână.

De asemenea, în sezonul de vară Ryanair suplimentează zborurile spre cea mai populară rută de pe Aeroportul Internațional Cluj, respectiv spre Londra (Stansted), de la 3 la 4 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, miercuri, vineri şi duminică. Zborurile Ryanair spre Dublin se mențin în operare cu 2 frecvenţe săptămânale, în fiecare luni şi vineri, iar ca o alternativă pentru această destinaţie, compania HiSky crește frecvențele săptămânale de la 2 la 3 şi operează zborurile spre Dublin în fiecare miercuri, vineri şi duminică.

Operatorul aerian Wizz Air va adăuga în sezonul de vară 2023 încă 6 rute care vor fi operate în completarea celor 34 de rute aflate deja în reţeaua de rute a aeroportul clujean. O premieră absolută din partea companiei aeriene Wizz Air o reprezintă noua rută spre Antalya (Turcia) care va fi operată din 18 mai 2023, cu 2 zboruri săptămânale, joi şi duminică.

Malta (Malta) s-a reluat de azi 3 aprilie 2023, cu 2 şi chiar 3 zboruri săptămânale în zilele de luni, joi şi vineri. De asemenea, Wizz Air va relua operarea zborurilor pe destinaţiile de vacanţă extrem de apreciate din GreciaCorfu, din 12 iunie 2023 (Lu și Vi), Creta Chania din 13 iunie 2023 (Ma și Sâ) şi Zakynthos din 15 iunie 2023 (Jo si Du) şi Spania – Palma de Mallorca din 14 iunie (Mi și Du).

Pentru călătoriile cu conexiuni prin cele mai mari hub-uri Europene, compania aeriană Lufthansa va menţine operaţiunile de zbor spre Munchen cu 14 frecvenţe săptămânale, iar pe parcursul sezonului de vară va dubla numărul zborurilor disponibile spre Frankfurt Main (Germania), de la 6 la 12 zboruri saptămânale.

De asemenea compania aeriană Turkish Airlines va crește cu 3 frecvențe numărul zborurilor disponibile spre Istanbul (Turcia), având astfel zboruri zilnice spre această destinație de pe aeroportul clujean.

Operatorul aerian polonez Lot Polish Airlines a crescut cu 2 frecvenţe săptămânale numărul zborurilor regulate disponibile spre Varșovia (Polonia), operându-se astfel până la 6 zboruri săptămânale în sezonul de vară 2023 de pe Aeroportul Internațional Cluj.

Compania aeriană Tarom oferă oportunități de călătorie spre București prin zborurile operate cu 25 frecvenţe săptămânale în sezonul de vară 2023, iar compania aeriană HiSky oferă şi ea o alternativă la zborurile spre capitala României, Bucureşti, menţinând operarea cu 10-11 frecvenţe săptămânale de pe aeroportul clujean.

O creştere semnificativă înregistrează şi destinaţia Tel Aviv, pentru care în sezonul de vară 2023, compania HiSky dublează frecvenţele de la 1 la 2 zboruri săptămânale.

*Pentru mai multe detalii cu privire la creșterile de frecvențe în sezonul de vară 2023, vă rugăm să consultați şi tabelul din Anexa 1.

Zboruri Charter S23

Referitor la zborurile charter, destinaţia Hurghada (Egipt) a fost operată pe durata întregului sezon de iarnă şi va continua odată cu sezonul de vară 2023 când vor fi demarate şi alte zboruri charter, spre destinaţii însorite şi inedite de vacanţă din Egipt (Hurghada, Sharm El-Sheikh), Grecia (Creta-Chania, Creta-Heraklion, Rhodos, Zakynthos), Turcia (Antalya, Bodrum), Spania (Palma de Mallorca) şi Tunisia (Monastir).

Preţurile, serviciile sau orice alte informaţii despre companiile aeriene sau despre programul de zbor pot fi consultate accesând paginile web ale companiilor aeriene sau contactând operatorii de turism locali sau naționali.

Wizz Air  – www.wizzair.com, Lufthansa – www.lufthansa.com, Tarom – www.tarom.ro; Ryanair – www.ryanair.com,  Turkish Airlines – www.turkishairlines.com, LOT Polish Airlines – www.lot.com, HiSky – www.hysky.aero, Aero Express-Regional  – www.aeroexpress-regional.hu, Air Connect – www.air-connect.com.

Biroul de presă

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj