Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

COMUNICAT DE PRESĂ Ref: Exercitiu de antrenament – 22.10.2015

A- A A+

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ref: Exercitiu de antrenament – 22.10.2015

Joi, 22 octombrie 2015, Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj a fost gazda unui exercițiu de antrenament de mare amploare și maximă importanță pentru desfășurarea activităților aeroportuare. Începand cu ora 09:30, în perimetrul aeroportului, în zona de operaţiuni aeriene, instituțiile cu atribuții în cazul unei situații de urgență pe aeroport au participat la acest exercițiu, cu forțele și mijloacele din dotare.

Exercitiul a fost planificat conform Doc. ICAO 9137, pct. 1-7 şi a Planului Operațional pentru Situaţii de Urgenţă al Aeroportului.

Scopul exercitiului este:

 • De a verifica aplicabilitatea « Planului Operațional pentru Situaţii de Urgenţă generate de producerea unui accident de aviație civilă pe aeroport»;
 • De antrenare a personalului participant la intervenție, în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport;
 • De a realiza coordonarea acțiunilor între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență;
 • De familiarizare a personalului și serviciilor din perimetrul aeroportului cât și a celor din exterior, privind rolul lor în planul de acțiune, precum și corectarea eventualelor deficiențe.

Exercițiul s-a desfășurat pe baza unui scenariu conform căruia o aeronavă a companiei X-AERO fiind în procesul aterizării, a luat contactul cu solul înainte de pragul pistei, din cauza condițiilor meteo nefavorabile – vizibilitatea redusă pe direcția de aterizare. Trenul de aterizare a fost deteriorat, fuselajul și planurile aeronavei au suferit de asemenea avarii și s-au format coloane de fum care marchează primele indicii de izbucnire a unui incendiu în aeronavă. La bordul aeronavei se aflau 70 de pasageri, plus echipajul format din 5 persoane. Încărcătura aeronavei nu conținea materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil din aeronavă la momentul aterizării era de 4 tone.

Exercițiul a avut loc în prezența reprezentanților Consiliului Judeţean Cluj, Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Instituției Prefectului Judeţului Cluj și se desfășoară sub coordonarea reprezentanților conducerii aeroportului, Director General – domnul Dr. Ing. David Ciceo, Director Operational și Director Tehnic.

Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul și participarea: I.J.S.U. ”Avram Iancu” al Județului Cluj, Divizia 4 Infanterie « Gemina » Cluj, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, Serviciul de Telecomunicații Speciale Cluj, Parchetul Militar Cluj, SMURD Cluj, Serviciul Județean de Ambulanță Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Spitalul Militar de Urgență “Doctor Papilian” Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Societatea Națională de Cruce Roșie – Filiala Cluj, Unitatea Specială de Aviație Cluj, Baza 71 Aeriană Câmpia-Turzii, Direcția Poliției Transporturi Cluj, Institutul de Medicină Legală Cluj, Colegiul Psihologilor Cluj, Parchetul Curții de Apel Cluj, ROMATSA DSNA CLUJ: –  C.T.A (Control Trafic Aerian)  din TWR (Turnul de Control) Cluj, Sectorul AT (Antitero), Poliția de Frontieră, Poliția T.A (Transporturi Aeriene), Biroul Vamal și serviciile din cadrul aeroportului.

Invitați să ia parte la exercițiu ca observatori au fost: reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), ai Centrului de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), ai Ministerului Transporturilor și mass-media locală.

În cadrul exercițiului au fost monitorizate cu maximă atenție și seriozitate toate activitățile pe care le implica un astfel de antrenament pentru situații de urgență, și anume:

 • alarmarea și informarea structurilor aeroportuare și a celorlalte forțe și mijloace cu atribuții în gestionarea unor asemenea evenimente;
 • timpii de reacție și deplasarea la locul intervenției a structurilor implicate;
 • realizarea izolării zonei pentru conservarea probelor;
 • realizarea zonei de triere a bolnavilor;
 • accordarea de prim-ajutor și intervenția la fața locului;
 • asigurarea preluării și transportarea bolnavilor la spital;
 • modul de acțiune și timpii de intervenție a altor structuri de aviație, care participă la chemare;
 • observarea modului de reacție și coordonare între instituțiile implicate, astfel încât toți cei solicitați să reacționeze în modul cel mai organizat și în condiții de maximă eficiență.

 

Mulțumim pe această cale tuturor invitaților și participanților pentru sprijinul, implicarea, devotamentul și eforturile depuse în vederea reușitei exercițiului.

 

 

Biroul de presă

Sursa:

AEROPORTUL INTERNATIONAL AVRAM IANCU CLUJ

BIROU RELAȚII PUBLICE

___________________________________________

 Str. Traian Vuia nr. 149-151,RO-400397
Tel:+40.264.307.500 Fax:+40.264.416.712
relatii_publice@airportcluj.ro
www.airportcluj.ro

Related Posts with Thumbnails