Consiliul Concurenţei: Indiferent de rezultatul anchetei, preţul carburanţilor nu va fi afectat


Spread the love

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat marţi că rezultatele preliminare pe care le are autoritatea pentru 2009 şi 2010 nu indică o încălcare a legii în ancheta privind o posibilă înţelegere între companiile petroliere pentru stabilirea preţului carburanţilor.

Totodată, Chiriţoiu a spus că această anchetă a fost demarată în 2005, dar în toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigaţie care se ocupa de caz şi a introdus şi controalele inopinate. Preşedintele autorităţii de concurenţă a spus că indiferent de rezultatul anchetei, aceasta nu va putea afecta preţul carburanţilor.

În România, preţul carburanţilor este sub media europeană, pe când în 2005, acesta era peste media din UE. Astfel, în ianuarie 2011, litrul de benzină Euro Super 95 era de 1,17 euro, faţă de 1,42 euro media UE 27, în timp ce litrul de motorină era de 1,15 euro, faţă de 1,28 euro media europeană. În februarie 2005, media UE fără taxe pentru benzina 95 era de 339,87 euro pe mia de litri, pe când în România era de 369 euro, fără taxe, iar pentru motorina media UE fără taxe era de 385,78 euro/mia de litri, în timp ce în România era de 378 euro, fără taxe.

„Preţul la carburanţi fără taxe ar trebui să fie la fel ca în UE, dacă piaţa merge bine. Nu are nicio legătură preţul cu puterea de cumpărare a oamenilor. Teoria potrivit căreia trebuie să avem preţuri mai mici pentru că suntem mai săraci este eronată din punct de vedere economic. Obiectivul CE este să avem aceleaşi preţuri peste tot. Dacă lucrurile merg bine în Europa, atunci preţurile fără taxe ar trebui să fie cam aceleaşi peste tot. Spun ‘cam’, pentru că depinde şi de distanţa de transport”, a precizat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că ancheta privind preţul carburanţilor va fi încheiată în primul trimestru din acest an, apoi vor urma şi alte etape: Consiliul Concurenţei face un raport, acesta, rezultatul, va merge la Comisia Europeană. Daca se recomandă sancţiunea companiilor implicate, atunci raportul se trimite firmelor, iar ele au timp o lună să se documenteze şi apoi sunt chemate ulterior la audieri de către Concurenţă.

Astfel, o decizie în acest sens s-ar putea lua abia în vara acestui an.

„Ca să spunem că s-a încălcat legea şi că trebuie dată o amendă, noi ar trebui să dovedim că a existat o înţelegere când s-a mărit preţul carburanţilor. În alte cinci state membre UE (Cipru, Bulgaria, Franţa, Italia şi Portugalia) a existat o asemenea anchetă, însă niciuna nu a dovedit că a existat înţelegere între companiile petroliere”, a menţionat Chiriţoiu.

Cei mai mari jucători pe piaţa benzinăriilor din România sunt Petrom (cu circa 550 benzinării), Rompetrol (450 benzinării), LukOil România (310 benzinării), MOL România (126 benzinării) şi OMV România (cu circa 80 de benzinării).

Consiliul Concurenţei (CC) a aplicat anul trecut amenzi în valoare de 132,5 milioane lei (31,49 mil. euro), fiind sancţionate 49 de întreprinderi şi o asociaţie, CECCAR, pentru practici anticoncurenţiale, dar şi pentru furnizarea de informaţii inexacte (Raiffeisen Bank), potrivit raportului pe 2010.

În 2009, valoarea amenzilor a fost de 8,7 milioane lei (2,3 milioane euro), an în autoritatea de concurenţă a deschis 27 anchete, potrivit raportului de activitate pe anul 2010, publicat marţi de autoritatea de concurenţă.

De asemenea, Consiliul Consurenţei a finalizat anul trecut 18 de investigaţii (din care 11 mai vechi de trei ani), faţă de şase în anul 2009. Au fost finalizate şi două investigaţii utile pentru cunoaşterea pieţei (anchete sectoriale), în timp ce în 2009 au fost finalizate trei anchete sectoriale. Din cele 18, şase s-au finalizat cu sancţiuni pentru înţelegeri tip cartel (faţă de una în 2009 – şcolile de şoferi) şi una pentru abuz de poziţie dominantă.

În prezent, sunt în desfăşurare 66 de investigaţii, din care zece mai vechi de trei ani (4 pe piaţa telefoniei mobile). Din totalul de 66 de investigaţii în curs, 55 sunt pentru posibile practici anticoncurenţiale, patru pentru analiza unor concentrări economice, una pentru acte ale administraţiei publice locale şi 6 pentru cunoaşterea pieţei („anchete sectoriale”). Au fost efectuate inspecţii inopinate la 187 de sedii/puncte de lucru, faţă de 50 sedii/puncte de lucru controlate în 2009.

Sursa: NewsIn