Cotele reduse de TVA de 9% şi 5% rămân nemodificate


Cotele reduse de TVA de 9% şi respectiv 5% au scăpat de majorare, Executivul stabilind doar creşterea cu cinci puncte procentuale a cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de 19%.

„Cota standard este de 24% şi se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse”, se menţionează în ordonanţa de urgenţă publicată ieri în Monitorul Oficial, care conţine şi alte măsuri prin care autorităţile urmăresc colectarea unor venituri mai mari la buget.

Cota redusă de 9% se aplică în cazul livrării de medicamente de uz uman şi veterinar, de produse ortopedice şi proteze – cu excepţia protezelor dentare.

De asemenea, în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste se aplică tot cota redusă. Mai beneficiază de cota de 9% serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, monumente istorice, grădini botanice, târguri, expoziţii, cinematografe, precum şi cazarea în cadrul sectorului hotelier.

La sfârşitul lunii decembrie 2008, autorităţile au decis aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% în cazul locuinţelor noi, pentru a ajuta sectorul imobiliar.

TVA de 5% se aplică la livrarea de locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA.

Industria farma răsuflă uşurată

Reprezentanţii din industria farmaceutică sunt multumiţi că măsura majorării TVA nu a atins zona medicamentelor.

„Ne ajută cu siguranţă pentru că noi plătim TVA şi recuperăm banii după mai multe luni (…). Mărirea TVA-ului şi la medicamente ar fi însemnat o acutizare a problemelor legate de cash flow şi ar mai fi însemnat ca 5% în plus să fie blocaţi”, a spus Dorin Catană, directorul general al reţelei de farmacii Centrofarm, unul dintre primii zece jucători din piaţă.

La nivelul medicamentelor, TVA are valoarea de 9% şi se aplică atât produselor cu prescripţie, cât şi celor fără prescripţie. La ambele categorii de produse, TVA se păstrează la nivelul actual de 9%.

Imobiliare: impact nesemnificativ

Şi cei din industria imobiliară se bucură că Guvernul nu s-a atins de cota redusă de TVA pentru anumite construcţii.

Măsura de reducere a TVA-ului la 5% pentru apartamentele vândute de persoanele juridice la un preţ mai mic de 380.000 de lei, care rămâne în vigoare, a fost foarte bună, în condiţiile în care marea majoritate a locuinţelor au fost vândute sub acest plafon.

„Anul trecut cred că am vândut doar vreo zece apartamente noi mai scumpe de acest nivel, deoarece sunt mai greu de finanţat aceste achiziţii. Din acest motiv, impactul majorării TVA de la 19% la 24% va fi nesemnificativ pe portofoliul nostru, în condiţiile în care cele mai multe tranzacţii sunt realizate în intervalul 45.000-70.000 de euro”, spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Consultantul spune că din cele 500-600 de apartamente vândute de Coldwell Banker anul trecut doar 10% au fost locuinţe noi, vândute de persoane juridice, deci pentru care se percepe TVA. „Aşteptăm şi noi să vedem pe viitor dacă se va întâmpla ceva cu acest TVA de 5%”, mai spune consultantul.

Sursa: Ziarul financiar