Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani – proiect BNR

A- A A+
Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani – proiect BNR

Creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului, potrivit unui proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, publicat marţi pe pagina de internet a BNR.

„Creditele de consum pot fi acordate pe o durată de maxim 5 ani”, se precizează în proiect. Totodată, la acordarea creditelor de consum „denominate în valută sau indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale şi/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului”.

În ceea ce priveşte creditele imobiliare, regulamentul aduce precizări în privinţa garanţiei. „Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea imobilului pentru achiziţionarea căruia se solicită creditul şi/sau din valoarea devizului estimativ în cazul creditelor acordate în lei, 70% în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte valute sau indexate la cursul unor alte valute”, se mai arată în document.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

Proiectul BNR vine şi cu precizări importante în ceea ce priveşte informarea corectă a clienţilor de către bănci. „Împrumutătorii trebuie să pună la dispoziţia persoanelor fizice care solicită acordarea unui credit în valută sau indexat la cursul unei valute broşuri editate conţinând avertizări cu privire la posibilitatea şi consecinţele creşterii costului creditului în cazul materializării riscului valutar, precum şi recomandări asupra nivelului gradului de îndatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientelă”, se arată în document.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails