Criza a ieftinit apartamentele noi cu zeci de mii de euro. Vezi care este oferta în Cluj


Dificultăţile economice cel mai mult s-au făcut resimţite la nivelul pieţei imobiliarecare a înregistrat un declin puternic în toate marile oraşe din România. În timp ce cumpărătorii se bucură de reducerile substanţiale ale preţurilor imobilelor, ce trec de câteva zeci de mii de euro, dezvoltatorii se văd tot într-un mare impas, volumul tranzacţiilor fiind în scădere.

Aceeaşi tendiţă a urmat-o şi Clujul. Dacă în 2008 o garsonieră costa 51.439 de euro, astăzi preţul ei se cifrează la 36.089, adică s-a diminuat cu aproximativ 30%.

În ceea ce priveşte apartamentele cu două camere, un rol important l-a avut programul Prima Casă care a fixat un prag pentru preţuri, mai ales pentru construcţiile noi, se explică într-o analiză a unui portal imobiliar. Acum patru ani, pentru un apartament cu două camere din  Cluj se cerea la vânzare 70.252 de euro, iar în 2012 costul său, în medie, este cu aproape 20.000 de euro mai puţin, adică de 49.392 de euro.

Potrivit studiului, cele mai scumpe rămân locuinţele bucureştene, chiar dacă şi ele au consemnat o rată de scădere de peste 53%. Cu toate acestea diferenţele sunt notabile, preţurile imobilelor fiind aproape duble în Bucureşti faţă de Cluj. O locuinţă cu două camere ajunge în Capitală la o valoare de 85.000 de euro.