Criza îi lasă pe laureaţii premiului Nobel cu mai puţini bani


Valoarea care însoţeşte prestigiosul premiu va fi cu 20% mai mică, întrucât cheltuielile Consiliului Fondului Nobel au depăşit de ceva vreme fondurile de investiţii, potrivit Reuters. Fundaţia Nobel a luat măsura reducerii pentru evitarea colapsării capitalului pe termen lung.

Boardul Fundaţiei, cu sediul la Stockholm, a stabilit ca suma acordată pentru Premiile Nobel din acest an să fie de 8 milioane de coroane suedeze, respectiv 1,14 milioane dolari. Până la acest moment, premiul Nobel avea o valoare de 1,4 milioane dolari.

.Reprezentanţii fundaţiei au mai anunţat că, totodată, au în vedere şi ajustarea cheltuielilor administrative şi tăierea costurilor pentru organizarea festivităţii de premiere, manifestare care se desfăşoară în fiecare an, în luna decembrie, la Stockholm şi Oslo.

Celebrele premii Nobel se acordă pentru excelenţă şi descoperiri revoluţionare în domeniul Fizicii, Chimiei, Medicinei, Economiei şi pentru contribuţii deosebite în Literatură şi menţinerea Păcii.Unii dintre candidaţii Nobelul din 2012 este Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei, şi soldatul american, Bradley Manning, acuzat că a furmizat documente secrete controversatei platfome WikiLeaks.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru Economie, instituit în 1968 de Banca Centrală din Suedia.