Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Croitoru (BNR): Băncile nu au interes să repatrieze capital, adecvarea se face la nivel de grup

A- A A+
Croitoru (BNR): Băncile nu au interes să repatrieze capital, adecvarea se face la nivel de grup

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat joi că nu există interesul ca băncile să repatrieze capital, pentru că adevarea capitalului se calculează la nivel de grup, astfel că nu există un stimulent pentru plecare.

„Nu văd ca aceasta (repatrierea capitalului, n.r.) să fie o problemă pentru România, pentru că chiar daca băncile străine au interes, procesul este oricum lent, se va întâmpla lent daca se va întâmpla. Nu există interesul acesta, pentru că adevarea capitalului se calculează la nivel de grup. Deci nu există un stimulent pentru plecare. Există mai degrabă un stimulent ca oamenii să-şi continue businessul pe baze bune aici în România. Eu nu văd o problemă în acest lucru”, a spus Croitoru, în cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR şi Alpha Bank.

El a declarat că singurele presiuni sunt acum ca, până în iunie, cele 70 de bănci de pe lista Autorităţii Bancare Europene să crească indicatorul Tier1 capital la 9, iar în încercarea de a-şi rezolva problemele probabil că există presiuni.

„Nu este logic pentru bănci să încerce să ducă capitalul acolo (la băncile mamă, n.r.), deoarece Capital Adequacy Ratio se calculează la nivel de grup. Dacă una din cele 70 de bănci trebuie să atingă 9 pe Tier 1 în acea ţară nu o rezolvă mutând de la o fiică la o mamă”, a mai spus Croitoru.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails