CSSPP: Piaţa pensiilor private obligatorii va depăşi 1,5 miliarde euro la finalul lui 2011


Fondurile de pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea administra active de peste 1,5 miliarde euro la sfârşitul lui 2011, în condiţiile majorării contribuţiei cu 0,5%, până la 3% din salariul brut al participanţilor, a declarat pentru NewsIn preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.

„Cred că ţinta de 1,5 miliarde euro este realistă pentru finalul anului 2011. Contribuţiile programate a fi virate către fondurile de pensii private obligatorii în 2011 se vor ridica la 2,25 miliarde lei, reprezentând puţin peste 500 milioane euro. Asta înseamnă că am putea avea peste 1,5 miliarde euro active în sistem la finalul anului 2011, în condiţiile în care se adăugă şi profitul din administrarea acestor bani”, a explicat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Preşedintele CSSPP estimează un volum de active de peste 1 miliard de euro la sfârşitul lui 2010 pentru fondurile de pe piaţa pensiilor private obligatorii.

Mircea Oancea susţine că un nivel al contribuţiei de 3% este „destul de mic”, iar un volum al activelor de aproximativ 1,5 miliarde euro „nu constituie subiect de politici publice sau de proiecte majore de investiţii”.

„Această sumă de bani reprezintă capital autohton, capital care se investeşte în economie prin achiziţionarea de diverse active disponibile cum ar fi acţiuni, obligaţiuni ale municipiilor, corporaţiilor mari şi obligaţiuni ale statului. Astfel, aceste fonduri pot contribui la finanţarea deficitului bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale”, a mai spus preşedintele CSSPP.

Acesta a menţionat că este nevoie de majorarea contribuţiei la pilonul II de pensii private la un nivel de cel puţin 8% din venitul brut al participanţilor, până în 2016, faţă de 6% cât era prevăzut anterior. „Suplimentar, contractarea unei pensii private facultative este absolut necesară pentru ca actualii contribuabili să primească, la retragerea din activitate, o pensie decentă, comparabilă cu venitul realizat în perioada activă în câmpul muncii”, a adăugat Mircea Oancea.

În programul iniţial, nivelul contribuţiei la pensiile private obligatorii urma să se majoreze cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an, începând din 2009, până la 6% din salariul lunar brut al participanţilor într-un interval de opt ani, respectiv 2016.

Preşedintele CSSPP a menţionat că deficitul creat în sistemul public de pensii după virarea contribuţiilor la pilonul II ar putea fi acoperit prin emisiuni de titluri de stat şi sume obţinute din privatizări.

Potrivit acestuia, o soluţie alternativă privind finanţarea deficitului, lansată iniţial de fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu, constă în asumarea de către Guvern a unui împrumut de la organismele internaţionale, cu destinaţie specială – reformarea sistemului public de pensii – pentru a acoperi deficitul creat o perioadă de 15-20 de ani, până când încep să fie făcute plăţile în sistemul de pensii private.

Pentru anul 2009, Guvernul a îngheţat cota de contribuţii la pensiile private obligatorii, întârziind schema de majorare treptată a acesteia încă din al doilea an de la lansarea sistemului. În 2010, contribuţia la pilonul II a fost majorată la 2,5%, iar în acest an ajunge la 3%.

La finalul primelor 11 luni ale anului 2010, activele fondurilor de pensii private obligatorii au ajuns la 4,15 miliarde lei (circa 970 milioane euro).

Sursa: NewsIn

Foto: : http://www.csspp.ro