Culda: Nu contează că pleacă Nokia, salvarea sunt IMM-urile locale


Clujul se concentrează tot mai mult pe atragerea marilor investitori, care ar putea să înlocuiască gigantul tehnologic Nokia. În schimb, unii dintre economişti cred că mai importantă pentru economia judeţului ar putea fi încurajarea unor industrii locale proprii. Astfel, firmele mijlocii pot asigura echilibrul economic în contextul crizei din zona euro.

„Nu o să ne salveze marile corporaţii. Starea naturală a unei economii o constituie întreprinderile mijlocii, acele afaceri pe care omul le dezvoltă şi le poate controla. O companie cu cât este mai mare aduce într-adevăr mai mult profit, dar şi riscurile economice sunt enorme, deoarece corporaţiile nu pot fi controlate atât de uşor. Ar trebui să încurajăm dezvoltarea unor ramuri a unor industrii locale, ceea ce nu avem în acest moment”, a explicat Culda. De altfel, economistul a mai precizat pentru Gazeta Afacerilor că marile corporaţii, precum Nokia, sunt importante pentru sectorul exporturilor, însă au nevoie de o structură locală puternică pe care să se integreze, ceea ce încă nu se întâmplă în România.

Culda  a explicat că una dintre cauzele recesiunii o reprezintă chiar criza corporaţiilor. „S-a ajuns la situaţia de criză pentru că aceste hiperstructuri se susţin pe resurse de tot felul, care sunt folosite de alţii decât proprietarii lor, iar atunci apare riscul de a nu mai putea controla. Corporaţiile au o unică direcţie, cu un singur obiectiv, acela de a obţine creştere frecventă. Dar, nu poţi avea doar creştere continuă şi aici apare chiar contradicţia capitalismului”, a mai menţionat economistul.

De asemenea, el a precizat că pieţele europene au fost afectate atât de deficitul perpetuu practicat de guverne, fapt demonstrat de grija statelor de a nu-şi pierde raitingul de ţară, adică posibilitatea de a se împrumuta cât mai mult. Pe de altă parte, economistul consideră că vulnerabilitatea economică, resimţită în acest moment, a fost dată şi de lumea financiar-bancară, iar economia reală suportă acum toate consecinţele.

Economia globală va cunoaşte o schimbare de paradigmă

Capitalismul trece într-o nouă etapă, potrivit lui Mikio Kumada, strategul global al LGT Capital Management, care a acordat un interviu pentru wall-street.ro. Economistul spune că  acum are loc o ciocnire puternică între modul de acţiune “învechit” şi noile abordări care pun accentul pe transformarea pieţelor. Kuduma a subliniat că trebuie regândit modelul care se bazează pe reglementare aproape inexistentă a pieţelor şi predilecţie pentru outsourcing, practică popularizată în ultimii 30 de ani.