Cum poţi scăpa de datoriile la bancă: Declararea falimentului personal în altă ţară


Legea care permite unei persoane fizice împovărate de credite să se declare falimentară  funcţionaeză mai în toate ţările, cu excepţia României şi Bulgariei. Aici insolvenţa unei şi falimentul personal nu sunt încă reglementate legal, un astfel de proiect trecând de Senat, dar este blocat pe moment la Camera Deputaţilor.

Însă, potrivit portalului www.economica.rtv.net, românii, în calitate de cetăţeni europeni, pot beneficia “de recunoaşterea legală şi de iertarea datoriilor pe care nu le mai pot plăti în întreaga Uniunea Europeană, acolo unde legea insolvenţei personale există”. Mai mult, cu toate că nu există cunoştinţă de români care să fi mers în alt stat european, în scopul de a-şi declara falimentul, există persoane ce poartă nume românesc care sunt înregistrate în Anglia şi Ţara Galilor în registrul individual al insolvenţelor, menţionează aceeaşi sursă. Astfel în urma căutărilor online zeci de persoane şi familii, ce par să aibă origine română, au apelat la calea declarării falimentului, întrucât nu au mai putut face faţă presiunii datoriilor.

În străinătate, falimentul personal a devenit un trend de ani buni, iar oamenii care fac dovada că situaţia economică îi pune în imposibilitatea de a-şi achita datoriile financiare, pot scăpa de un sfert din datoria de la bancă. Prin legislaţia europeană, într-un astfel de caz băncilor le revine obligaţia de a acoperi această diferenţă de 25%.

Debitorii supraîndatoraţi din ţări precum Irlanda şi chiar Germania sau Austria – unde procedurile sunt mai greoaie – vin în Anglia să îşi declare falimentul personal. Un faliment personal în Irlanda durează 12 ani şi în Germania 6 ani, perioadă în care drepturile debitorului sunt puţine şi în care legislaţia oferă creditorului toate pârghiile pentru a extrage cât mai mulţi bani de la datornic.

Dat fiind că s-a creat o adevarată piaţă în acest sens, în aceste ţări au apărut şi firme care se ocupă de aceste procedure în schimbul unei taxe ce diferă ca valoare în funcţie de naţionalitatea clientului.

În România a existat un singur precedent când o instanţă a confirmat în mod irevocabil primul faliment al unei persoane fizice. În această primăvară, Curtea de Apel Cluj a dat ca sentinţă falimentul unui dezvolator imobiliar care, sub promisiunea construirii unor locuinţe, a încasat banii în avansde la 100 de persoane, fără putinţă de a-i returna. Acest lucru presupune că persoanei declarate falimentare i se ridică dreptul de a-şi gestioana singură averea,  administrarea revenindu-i unui administrator judiciar. Instanţa consideră că aceasta este soluţia pentru ca persoanele păgubite să-şi recupereze banii.