Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Dănilă (BNR):Unele bănci din zona euro vor mai finanţa economia românească la un nivel foarte scăzut

A- A A+
Dănilă (BNR):Unele bănci din zona euro vor mai finanţa economia românească la un nivel foarte scăzut

Băncile din ţări precum Grecia, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Austria care au subsidiare de importanţă sistemică în România vor mai finanţa economia românească la un nivel foarte scăzut şi în limita resurselor atrase de pe piaţa internă din România, arată Nicolae Dănilă, membru în CA al BNR.

„Participarea capitalului privat , în special cel bancar, la rezolvarea crizei datoriilor suverane se va rezuma în mod unic şi excepţional la Grecia. Băncile din principalele ţări ale Zonei Euro au nevoie de recapitalizare cu suma totală de 115 miliarde euro, acest efort acoperind bănci din  Grecia, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Austria, care au subsidiare de importanţă sistemică în România. În ce măsură vor mai finanţa aceste bănci economia românească ? La un nivel foarte scăzut şi în principal în limita resurselor atrase de pe piaţa internă din România !”,  arată Nicolae Dănilă într-o disertaţie susţinută cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

În disertaţie, Nicolae Danilă se întreabă în ce măsură poate contribui la stabilitatea financiară o bancă de importanţă sistemică având capital autohton.

El susţine că actuala fază a crizei din Europa, realitatea internă şi internaţională, ne presează la acţiune şi soluţii.

„Suntem capabili să finalizăm un proiect naţional de asemenea importanţă având ţintă finală intrarea pe piaţa românească a unei bănci de importanţă sistemică având capital autohton ? Consecvent fiind în acest demers, consider că a sosit momentul de la care nu mai putem avea nici o scuză pentru întârziere”, conchide Dănilă.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails