De ce se mentin costurile utilităţilor ridicate la Cluj. Dezbatere despre calitatea vieţii în municipiu


Chiar dacă pentru clujeni gigacaloria are un preţ mult mai scăzut (165 lei) comparativ cu locuitorii altor mari oraşe, în timp ce costul de producţiei al unei gigacalorii este de 354 lei, utilităţile rămân destul de piperate.

Aproape 60% din costurile cu întreţierea locatarilor merg către alte utilităţi.

Clujenii cer contracte individuale la căldură şi reabilitare tehnică

De principiu, clujenii ar trebui să încheie contracte individuale pentru furnizarea de căldură, a cerut unul dintre cei care au prezentat depoziţii în cadrul seminarului de audieri publice cu tema “Costul utilităţilor în Cluj-Napoca”, organizat de grupul Lobby pentru Cluj.

În acest caz, deşi măsura propusă nu ar schimba prea mult datele facturii la energia termică, s-ar evita situaţia în care bunii-platnici plătesc restanţele datornicilor.

În cadrul dezbaterii asupra costului utilităţilor, participanţii au adus în discuţie o altă problemă. Cea a procedurii prin care Primăria desemnează firmele care se ocupă de reabilitarea termică. Astfel, deoarece Primăria este singura care negociază cu providerii şi furnizorii pentru construcţiile de reabilitare, deseori constructorii nu se obligă contractual decât la 3 ani de garanţie.

Ba mai mult, constructorului nu-i revine nici sarcina service-ului post garanţie.

La efectuarea reabilitării termice asociaţia de proprietari are dreptul de a avea un diriginte de şantier, care chiar dacă într-o săptămână realizează 30 de observaţii şi reclamaţii în ceea ce priveşte modul de efectuare al lucrărilor, acestea nu au niciun efect asupra contractului dintre constructor şi Primărie.

Astfel, principalele problemele apărute în cadrul  programului de reabilitare tehnică au drept cauză faptul că nu se pot încheia contracte în nume propriu între locatari şi constructori