Deciziile ministeriale şi licitaţiile din România îngrijorează companiile americane


Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat luni, într-o discuţie cu jurnaliştii români, că cele mai mari preocupări ale companiilor americane care se plâng de corupţia din România sunt legate de deciziile ministeriale şi în mod special de licitaţii.

În privinţa licitaţiilor, oamenii de afaceri americani „au sentimentul că sunt câştigate de competitori, pentru că (aceştia – n.r.) au făcut ceva necuvenit”, a arătat Mark Gitenstein.

El a spus, referitor la oamenii de afaceri care se plâng de corupţia din România, că acesta nu este un element de noutate şi că „fiecare ambasador care a fost aici – probabil în ultimii 15 ani – ştie de astfel de acuzaţii. Am vorbit cu toţi predecesorii mei şi nu este nimic nou. Este o preocupare majoră, iar companiile americane se plâng de acest lucru de 15 ani”, a menţionat ambasadorul Statelor Unite, refuzând să dea nume.

Ambasadorul a mai spus că unele dintre aceste companii s-au adresat justiţiei şi este convins că, aşa cum îi cunoaşte pe poliţiştii şi procurorii români, aceştia îşi vor face datoria.

El a admis că în România „au avut loc o serie de îmbunătăţiri”, însă a subliniat că cea mai importantă ameliorare va fi atunci când oameni-model pentru societate îşi vor impune optimismul şi hotărârea de a schimba sistemul.

„Există în acest guvern lideri care luptă din greu ca să schimbe lucrurile”, a precizat ambasadorul şi l-a nominlizat în context pe ministrul justiţei, Cătălin Predoiu.

Luna trecută, ambasadorul american spunea că poliţiştii şi procurorii români fac o treabă tot mai bună arestându-i pe cei care se fac vinovaţi de infracţiuni legate de corupţie, apreciind că aceste acţiuni duc la o eficientizare a luptei anticorupţie.

Şi în ianuarie 2010 ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, declara că investitorii americani sunt „foarte preocupaţi” de faptul că în România „decizii mici se iau la nivel foarte înalt” şi spunea că ar fi benefică mărirea transparenţei deciziilor pentru investiţii mai eficiente. Vorbind, într-un interviu la Radio România Actualităţi, despre măsurile necesare pentru a face climatul de afaceri din România mai interesant pentru investitorii americani, Mark Gitenstein insista asupra reformei justiţiei. „În primul rând şi cel mai important lucru, aş spune, o reformă care deja a început şi care trebuie continuată este întărirea sistemului legal, sistemul juridic”, afirma Gitenstein.

Luna trecută, ambasadorul SUA arăta că aproape 100 de companii americane au investit un miliard de dolari în România, din 1990 până în prezent, asigurând circa 15.000 de locuri muncă.

Sursa: NewsIn