Declaraţia şefului statului despre reducerea TVA, în atenţia presei de luni


Presa de luni acordă spaţii ample declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu referitoare la reducerea TVA şi impozitarea pensiilor, precum şi reacţiilor venite din rândul clasei politice la propunerile şefului statului.

Gândul titrează: „Băsescu şi Boc întreţin poporul cu taxa gonflabilă. De ce TVA „dat înapoi jos” nu va ieftini mâncarea”. În articol se arată că, în timp ce preşedintele cere readucerea TVA la 19% şi impozitarea pensiilor, premierul spune că nu poate tăia micşora taxa cât timp nu are o altă metodă de a face rost de bani, impozitarea pensiilor fiind insuficientă în acest sens.

http://www.gandul.info/news/basescu-si-boc-intretin-poporul-cu-taxa-gonflabila-de-ce-tva-dat-inapoi-jos-nu-va-ieftini-mancarea-6539169

Reacţia lui Emil Boc la declaraţia şefului statului este marcată şi în Adevărul, în materialul „Boc: impozitarea pensiilor nu este suficientă”. „Presat de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care dezaprobă decizia Guvernului de majorare a TVA la 24%, premierul Emil Boc dă înapoi, spunând că în condiţiile în care Executivul va găsi o alternativă ce va fi aprobată şi de Parlament aceasta se va aplica”, scriu jurnaliştii de la Adevărul. Potrivit acestora, premierul ar fi recunoscut că şi varianta majorării cotei unice la 20% a existat în calculele Guvernului.

http://www.adevarul.ro/financiar/Boc-_impozitarea_pensiilor_nu_este_suficienta_0_296370692.html

Evenimentul Zilei notează, în materialul „Ideea impozitării pensiilor naşte dispute în sânul puterii”, că replicile venite de la nivelul executivului la adresa declaraţiei lui Traian Băsescu au fost diferite. „În timp ce premierul Emil Boc nu s-a arătat încântat de idee pentru că „impozitarea pensiilor nu acoperă în totalitate creşterea TVA” şi „trebuie văzute şi alte măsuri, care să fie acceptate de parlament”, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a pus în discuţie varianta de impozitare diferenţiată, în funcţie de nivelul pensiei, dar din toamnă”, se arată în articol.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ideea-impozitarii-pensiilor-naste-dispute-in-sanul-puterii-900413.html

Sub titlul „Băsescu: TVA trebuie „dată înapoi jos”. BNR: Răul a fost făcut”, cotidianul.ro menţionează că şi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a spus că TVA-ul majorat ar trebui să dispară după finalul acestui an, dar că acesta a atras atenţia că, o dată cu revenirea TVA-ului la 19%, comercianţii ar putea să nu micşoreze şi preţurile.

http://www.cotidianul.ro/119511-Basescu_TVA_trebuie_data_inapoi_jos_BNR_Raul_a_fost_facut

România Liberă prezintă reacţia lui Mircea Geoană, care crede că ideea şefului statului, privind reducerea TVA şi impozitarea pensiilor, este „o aberaţie economică şi o măsură antisocială”.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/geoana-ideea-reducerii-tva-si-impozitarii-pensiilor-o-aberatie-economica-193323.html

Sursa: NewsIn