Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Deficitul bugetar s-a adâncit în primele zece luni la 23,7 miliarde lei, sub limita convenită cu FMI

A- A A+
Deficitul bugetar s-a adâncit în primele zece luni la 23,7 miliarde lei, sub limita convenită cu FMI

Execuţia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit estimat de 23,7 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit de 28,2 mld. lei prevăzută în acordul stand – by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat joi MFP.

Deficitul bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie a fost de 23,7 miliarde lei, înregistrând o creştere de numai 0,4 miliarde lei faţă de luna precedentă, ca procent în produsul intern brut menţinându-se la 4,6%, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 136,8 miliarde lei, în creştere cu 4,3% în termeni nominali faţă de perioada similară din 2009.

„Programul anual de venituri pe anul 2010, estimat la 166,8 miliarde lei s-a realizat în proporţie de 82,1%, fapt ce permite o prognoză favorabilă în privinţa încadrării în nivelul estimat. Creşterea încasărilor în perioada raportată s-a înregistrat în principal la taxa pe valoare adăugată  (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%)”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Totodată, se menţin decalaje importante faţă de perioada similară din anul precedent la veniturile din impozitul pe venit (- 3,6%), impozitul pe profit (-6,6%), contribuţii de asigurări sociale (- 5,5%).

Potrivit MFP, sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse proprii şi prefinanţări au continuat sa crească fiind cu 117% mai mari faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent.

„Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 160,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.Creşterea s-a înregistrat în principal la dobânzi (+ 15%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, programe cu finanţare UE (+159%), asistenţă socială (+8%)”, potrivit datelor MFP.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a majorării plăţilor din fondul de sănătate pentru serviciile de sănătate.

„Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii aferente bugetului centralizat al unităţilor administrativ teritoriale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent se datorează preluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând cu luna martie 2010, precum şi urmare a descentralizării unităţilor sanitare prin preluarea managementului acestora începând cu luna iulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale”, se precizează în comunicat.

Totodată, cheltuielile de personal se menţin sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent cu 6,7%.

Cheltuielile  pentru   investiţii  care  includ  cheltuielile  de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele zece luni în sumă de 22,5 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro

Related Posts with Thumbnails