Depozitarul Central lansează o nouă infrastructură de decontare a operaţiunilor


Depozitarul Central anunţă că, începând cu data de 1 noiembrie 2011, pune la dispoziţia pieţei de capital din România o nouă infrastructură de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare, care utilizează reţeaua SWIFT, se arată într-un comunicat.

„Prin implementarea acestui sistem de procesare automată integrată, Depozitarul Central oferă o gamă extinsă de opţiuni de conectare la sistemul RoClear, cu aceeaşi flexibilitate care există la toţi depozitarii din pieţele majore din Uniunea Europeană, respectiv o interfaţă online – RoClear Connect şi o interfaţă automată integrata, de tip „end-to-end” – RoClear SWIFT”, se spune în comunicat.

Cele doua canale alternative de conectare utilizează mesaje standard de decontare şi reconciliere, conforme cu standardul ISO 15022, înglobând cele mai bune practici recomandate de Global Securities Market Practice Group. Modulul de matching a instrucţiunilor de decontare al sistemului RoClear respectă standardele ESF/ECSDA şi funcţionează în timp real, pe toata durata zilei de operare.

„Flexibilitatea ridicată obţinută prin implementarea acestei noi componente a sistemului RoClear va permite dezvoltarea de noi servicii, favorizând consolidarea poziţiei pieţei de capital din România în regiune. Totodată, comunicarea dintre participantul conectat la SWIFT şi Depozitarul Central se automatizează, ceea ce va conduce la automatizarea întregului flux client – participant – depozitar. Acest lucru va reduce riscurile operaţionale şi va îmbunătăţi momentele limită până la care pot fi primite instrucţiunile clienţilor, crescând astfel eficienţă întregului proces”, se mai spune în comunicat.

Director general al  Depozitarul Central, Adriana Tănăsoiu a declarat că prin implementarea mesajelor SWIFT, respectarea standardelor de eficienţă şi siguranţă, au o influenţă semnificativă asupra oportunităţilor de dezvoltare ale pieţei de capital din România.

„Comunicarea SWIFT simplifică legaturile cu participanţii, oferă un canal sigur de transmitere a informaţiilor legate de instrumentele financiare şi conduce la îmbunătăţirea serviciilor către investitori, care vor gasi în România o infrastructură similară cu cea a depozitarilor din pieţele majore. Bucureştiul poate deveni un important centru financiar regional, iar toate eforturile noastre au fost şi sunt subordonate îndeplinirii acestei viziuni. Suntem convinşi ca prin acţiunea comună a tuturor instituţiilor pieţei financiare din România şi a autorităţilor vom putea realiza această viziune ambiţioasa”, a declarat Adriana Tănăsoiu.

Sursa: NewsIn