Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Detalii despre noile renegocieri dintre Hidroelectrica şi “băieţii destepţi”. Oferta de vânzare a energiei este analizată “la sânge”

A- A A+
Detalii despre noile renegocieri dintre Hidroelectrica şi “băieţii destepţi”. Oferta de vânzare a energiei este analizată “la sânge”

Astăzi se împlineşte o lună de când cel mai mare producător de energie de pe piaţa românească, Hidroelectrica, a intrat în insolvenţă.Administratorul judiciar al societăţii anunţa că în perioada 5-15 iulie vor fi renegociate toate contractele pe care Hidroelectrica le-a încheiat cu aşa-zişii băieţi deştepţi.

Rezultatele financiare ale companiei de stat au drept cauză contractele defectuoase, încheiate pe durate lungi de timp, prin care energia era vândută la preţuri aproape derizorii, în urmă rămând şi multe datorii neachitate.

Astfel, contractele bilaterale prin care s-a tranzacţionat energie ieftină au fost reanalizate, iar beneficiarilor li s-a cerut să înainteze o nouă ofertă de preţ, care să respecte rigorile pieţei. Mai mult, în ultimele sale declaraţii  administratorul judiciar, Remus Borzea, avertiza că există posibilitatea ca unele din contractele în cauză să fie reziliate, dacă nu se va cădea asupra unui acord convenabil.

Economica.net a prezentat de curând o informaţie în exclusivitate, potrivit căreia unul dintre principalii contractanţi Hidroelectrica, Alro Slatina, este dispus să plătească un nou preţ pentru energia primită: între 145 şi 204 lei/MWh, după o formulă de preţ legată de preţul aluminiului de la Londra. Pe de altă parte, reprezentanţii Hidroelectrica ar vrea ca pragul minim de preţ să fie 171 lei/MWh.

Noile negocieri ale Hidroelectrica cu Alro, unul dintre principalii contractanţi ai producătorului  de energie, au avansat după ce delegaţii ai producătorului de aluminiu au venit cu o ofertă îmbunătăţită. Alro s-a oferit să plătească, până în 2018, un preţ care să fie, în continuare, legat de cotaţia aluminiului de la Londra şi care să aibă trei praguri: un preţ maxim de 201 lei/MWh, unul mediu de 185 lei şi unul minim de 171.

Pe lângă Alro, unul dintre cei mai producători de aluminium din Europa Centrală şi de Est, cantităţi mari de energie ieftină au cumpărat de la Hidroelectrica şi Alpiq, Energy Holding ori EFT România.

Energia licitată la bursă a fost vândută cu succes

Pe bursă, producătorul de energie a obţinut un preţ bun în urma licitaţiilor organizate de Hidroelectrica pe piaţa PCCB administrată de OPCOM. Astfel, compania a vândut energia cu circa 256 de lei/MWh.
Preţul de pornire a fost de 189 de lei-MWh, iar energia licitată provine din contractul denunţat cu Euro-PEC.

Related Posts with Thumbnails