Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Dobânda interbancară Euribor a ajuns la minimul ultimului an. Creditele nu dau semne de ieftinire

A- A A+
Dobânda interbancară Euribor a ajuns la minimul ultimului an. Creditele nu dau semne de ieftinire

Indicele Euribor, care reprezintă dobânda la care băncile se împrumută în euro pe piaţa interbancară, a atins cel mai redus nivel de după 28 ianurie 2011. Valoarea înregistrată de Euribor a fost de 1,07% miercuri, 8 ianuarie 2012, datorită lichidităţilor masive pe care Banca Centrală Europeană (BCE) le pune la dispoziţia băncilor pentru a preveni o criză în sistemul financiar. Cu toate acestea, în România tendinţa este ca împrumuturile în euro să se scumpească.

În România, 60% din totalul creditelor este în valută, iar 90% din acestea sunt împrumuturi în euro. Reducerea dobânzii Euribor, de care se ţine cont în calcularea dobânzilor creditelor în euro acordate de bănci, ar trebui în teorie să diminueze costul împrumuturilor. Însă mai multe bănci, printre care Emporiki, BCR, Raiffeisen şi Garanti Bank au scumpit creditele la începutul acestui an, pe motiv că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

„În România, băncile au reacţionat la condiţiile locale în sensul că provizioanele constituite de aceste instituţii au crescut, gradul de îndatorare al populaţiei este ridicat, iar credibilitatea instituţiilor de credit s-a redus pentru că perspectivele la nivel european sunt reduse”, a explicat analistul economic Laurian Lungu, potrivit www.zf.ro.

Related Posts with Thumbnails