Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Dobânzile interbancare se află în plină tendinţă de scădere

A- A A+
Dobânzile interbancare se află în plină tendinţă de scădere

Dobânzile interbancare cu scadenţa la o zi afişate joi,12 ianuarie, au coborât sub rata facilităţii de depozit de la BNR, de 1,75%. Astfel, ratele la depozitele de o zi se plasează la cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul crizei şi de trei ori mai mici decât la mijlocul lunii noiembrie 2011.

De asemenea, dobânzile pentru termene mai lungi au scăzut cu un punct procentual, pe fondul marii lichidităţi de pe piaţa bancară.

Dobânzile la depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) pe o zi au coborât joi, la 1,71 – 2,21%, pe fondul excesului de lichiditate din piaţa interbacară.

“Cea de-a doua reducere a dobânzii de politică monetară operată de BNR a determinat o schimbare a aşteptărilor pe piaţa interbancară. În prezent, cei mai mulţi participanţi pe piaţă se aşteaptă la continuarea reducerii de dobândă, de aceea dobânzile au scăzut cu mai mult decât cele 0,5 puncte procentuale cât reprezintă tăierea dobânzii la BNR”, a declarat Ciprian Mihai, şeful departamentului piaţă valutară şi derivative din cadrul Volksbank, potrivit www.mediafax.ro.

Presiunea descendentă asupra ratelor a apărut odată ce au fost efectuate cheltuieli publice de proporţii în luna decembrie, banii proveniţi indirect de la banca centrală ajungând astfel în piaţa intebancară, crede analistul ING Bank Vlad Muscalu. Totodată, acesta a aexplicat că scăderea ratelor dobânzilor a fost alimentată de practica unui număr restrâns de bănci de a finanţa statul bazându-se pe lichiditatea oferită regulat de banca centrală.

Related Posts with Thumbnails