Două companii olandeze vor să-şi mute sediul din Polonia în România


Două companii olandeze vor să îşi mute sediul din Polonia în România, a declarat, marţi, Kees Kuijken, vicepreşedintele Dutch-Romanian Network, care a asigurat că interesul firmelor din Olanda de a investi în România nu a scăzut după decizia de a amâna aderarea la spaţiul Schengen.

Kees Kuijken, vicepreşedintele Dutch-Romanian Network – organizaţie destinată întreprinzătorilor olandezi care fac afaceri în România -, spune că s-au primit cereri din partea unor companii olandeze pentru  veni în România. „Chiar două vor să-şi mute sediul pe care îl au în Polonia în România”, a declarat, marţi, Kees Kuijken, într-o conferinţă de presă.

El a asigurat că interesul companiilor olandeze faţă de România nu a fost afectat de amânarea includerii ţării noastre în spaţiul Schengen. „Companiile olandeze nu cred că sunt împiedicate în vreun fel sau altul de accesul României la Schengen”, a apreciat vicepreşedintele Dutch-Romanian Network.

Referitor la recenta oprire a transporturilor de flori din Olanda, percepută la nivelul publicului larg drept un răspuns al Bucureştiului la decizia Guvernului de la Haga de a bloca pentru moment aderarea României la Schengen, Kees Kuijken apreciază, la rândul său, că aceste acţiuni nu au reprezentat o coincidenţă. „Dar, de asemenea, nu pot să cred că a fost o acţiune guvernamentală. Cred că sentimentele românilor au fost rănite şi cred că a fost o reacţie de moment, iar situaţia s-a rezolvat în două zile. Poate a fost o coincidenţă prea mare”, a menţionat vicepreşedintele Dutch-Romanian Network.

La rândul său, directorul executiv al Camerei de Comerţ Româno-Olandeze, Richard Reese, a asigurat că oamenii de afaceri din Olanda au venit în România pentru a rămâne. „Tuturor le place să stea aici, au stabilit deja o legătură emoţională cu România. Tocmai de accea susţinem aderarea România la Schengen invitând olandezii din Olanda pentru a vedea care este situaţia”, a spus Richard Reese.

El a adăugat că în ultimele 12 luni au fost înfiinţate 153 de companii cu capital olandez în România, ceea ce arată clar că Olanda doreşte să fie prezentă cu investiţii în România. Richard Reese a explicat că cel mai mult s-a investit în construirea de nave, pe locul doi se află industria alimentară, urmat de produsele chimice, logistică, iar pe locul cinci finanţe şi bănci.

La rândul său, Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Olandeze, a arătat că investitorii din Olanda au în vedere patru domenii pentru investiţii în România. Cel mai important vizează transportul şi logistica, în special legat de portul Constanţa, însă la fel de important este şi sectorul cel agricol. „Cel de-al treilea sector în care există oportunităţi este sectorul de tratatare a apelor sau gestionare a apelor uzate, toate amenajările cursurilor de apă, toată partea legată de tratatea apelor ne oferă oportunităţi în România (…). Cunoştinţele şi experienţa olandeză pot să aducă o schimbare în România. Cel de-al patrulea sector în care observăm oportunităţi de creştere în România este cel energetic”, a mai precizat preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Olandeze

Sursa: NewsIn