Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Drăgoi (MFP): România a absorbit fonduri europene de 1,9 miliarde euro, 10% din suma alocată

A- A A+
Drăgoi (MFP): România a absorbit fonduri europene de 1,9 miliarde euro, 10% din suma alocată

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi, a declarat miercuri că România a absorbit până la finalul anului trecut 1,9 miliarde euro din fondurile europene, din cei 20 de miliarde euro puşi la dispoziţia României de către Uniunea Europeană.

„Plăţile efective până acum către beneficiari au fost de 1,9 miliarde euro. În momentul de faţă ne aflăm la jumătatea perioadei (2007-2013, n.r.), la care se adaugă încă doi ani de zile pentru facturi. Astfel, deadline-ul final pentru absorbţia celor 20 de miliarde de euro de la Comisia Europeană, neluând în calcul fondurile din agricultură, este 31 decembrie 2015”, a menţionat Drăgoi.

Acesta a adăugat că absorbţia fondurilor europene reprezintă o prioritate pentru România, datorită faptului că au un efect multiplicator.

„Având în vedere că astăzi, la jumătatea perioadei, plăţile efective sunt de 10%, trebuie să identificăm o serie de măsuri care să relanseze această absorbţie. Această relansare a absorbţiei s-a tot făcut, mai ales în anul 2010, prin măsuri care au vizat eliminări de proceduri, de paşi birocratici, de stimulare, fie pe parte financiară, fie pe parte de prefinanţare a absorbţiei. Ceva trebuie făcut ca să optimizăm şi numărul de contracte semnate, dar şi efectiv plăţile către beneficiari”, a spus Drăgoi.

Acesta a menţionat că până în prezent sunt depuse 25.000 de proiecte, cu o valoare cumulată totală de 47 miliarde euro.

„Când ajungem la partea de proiecte contractate, adică cele care au fost deja analizate din cele depuse, observăm că avem un număr de aproape 7.000 de proiecte contractate cu o valoare totală de circa 15 miliarde euro”, a mai spus Drăgoi.

Reprezentantul MFP susţine că, în momentul de faţă, stocul de proiecte semnate, gata de implementare, este de circa 5.000 de proiecte, cu o valoare estimată de aproximativ 10 miliarde euro.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails