Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, a declarat pentru NewsIn că deprecierea înregistrată luni de moneda naţională nu reprezintă un eveniment excepţional, în condiţiile în care leul a fost mai stabil decât celelalte valute, într-un context extrem de dificil.
„Cotaţia de luni este foarte apropiată de cea de vineri. Nu este nimic spectaculos astăzi (luni- n.r.). Dacă facem o comparaţie cu valutele de prin regiune, leul a stat chiar foarte bine. Nu putem să ne plângem foarte mult, pentru că nu avem de ce. Leul a fost mai stabil decât celelalte valute într-un context extrem de dificil. Nu poţi să zici că România este o insulă de stabilitate şi nimic nu o afectează. Dacă ies capitaluri din pieţele emergente şi sunt tensiuni majore pe pieţele internaţionale, inevitabil şi cursul leului se depreciază, dar nu înseamnă că doar leul este atins, dimpotrivă, leul a fost atins chiar mai puţin decât celelalte valute”, susţine Dumitru.
El a declarat că nu ar trebui să ne raportăm la cea mai mare cotaţie înregistrată de moneda naţională în raport cu euro, pentru că acum mediul internaţional este extrem de ostil şi duce la creşterea aversiunii la risc.
„Eu nu m-aş raporta la astfel de repere (atingerea cele mai ridicate cotaţii istorice leu/euro- n.r) pentru că discutăm în momentul de faţă de un mediu internaţional extrem de ostil care a dus la creşterea aversiunii la risc, la ieşiri de capitaluluri din peţele emergente şi în final lucrul acesta înseamnă şi presiune de depreciere a monedelor”, a spus Dumitru.
În ceea ce priveşte o continuare a tendinţei de depreciere a leului în raport cu euro, economistul-şef al Raiffeisen Bank România a declarat că totul depinde de ce se întâmplă în pieţele internaţionale.
Banca Naţională a României a afişat luni un curs de referinţă de 4,3608 lei/euro, cel mai ridicat din acest an, cu 0,02% mai mare faţă de şedinţa precedentă. Cursul afişat luni este aproape de maximul istoric înregistrat în 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.
Sursa: NewsIn