Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Economistul Paul Krugman: Politicile de austeritate nu sunt o soluţie în faţa crizei

A- A A+
Economistul Paul Krugman: Politicile de austeritate nu sunt o soluţie în faţa crizei

Economistul neo-keynesian Paul Krugman consideră că recentele alegeri din Franţa şi Grecia ar putea avea un efect pozitiv asupra Europei, determinând în fine Germania să accepte că un boom inflaţionist este soluţia pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, si nu politicile de austeritate, într-un articol publicat în New York Times şi intitulat „Those Revolting Europeans„.

„Un răspuns – un răspuns care este mai logic decât doreşte să recunoască aproape toată lumea din Europa – ar fi desfiinţarea zonei euro. Europa nu ar fi în această situaţie dacă Grecia ar avea drahma, Spania pesetas, Irlanda lira sa, şi aşa mai departe, deoarece Grecia şi Spania ar fi avut ceea ce le lipseşte acum: un mod rapid de a restabili competitivitatea şi de a majora exporturile, respectiv devalorizarea monedei. (…)

Dar renunţarea la euro ar fi extrem de perturbatoare şi ar reprezenta o înfrângere pentru „Proiectul european”, efortul pe termen lung de a promova pacea şi democratia printr-o integrare puternică. Mai există şi o altă soluţie? Da, există – şi germanii au arătat cum funcţionează. Din păcate, nu au învăţat din lecţiile propriei lor experienţe.” , notează Paul Krugman, citat de www.hotnews.ro

Related Posts with Thumbnails