Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Editia a XX-a a Targului International Agricol Indagra 2015,- deschidere oficiala la nivel inalt

A- A A+

Editia a XX-a a Targului International Agricol Indagra 2015,- deschidere oficiala la nivel inalt

Bucuresti, 28 octombrie 2015: Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, si Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), dl. Mihai Daraban, au deschis astazi, 28 octombrie 2015, a XX-a editie a Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, INDAGRA, la Romexpo.

„Ma bucur sa constat interesul pentru acest domeniu din care vom avea de castigat pe termen lung, daca stim sa il valorificam asa cum se cuvine. (…) Un sfert din populatia ocupata lucreaza in agricultura, insa doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricola. Avem oameni harnici, cu initiativa, dar ne lipseste infrastructura. Si, din cand in cand, dam vina pe vreme sau dimpotriva, in functie de ea asteptam un an bun in agricultura”, a precizat Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis. In continuare, dl. Iohannis a declarat ca isi doreste ca agricultura sa fie un domeniul al performantei, nu al paradoxurilor: „Cred ca este momentul sa depasim o data pentru totdeauna aceasta faza si sa transformam agricultura romaneasca intr-una realmente competitiva, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstante si in care sa investim. Cand spun „investim”, nu ma refer doar la fonduri, ci si la preocupare constanta si actiune coerenta, transpuse in politici inteligente si stimulative”.

Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat in deschiderea targului ca „luand in calcul suprafetele mari cultivate, in raport cu recolta obtinuta si in comparatie cu situatia din celelalte state europene, mari jucatori in domeniu, consideram ca, printr-o crestere exponentiala a productivitatii muncii si a terenurilor, putem majora, intr-o maniera sustenabila, contributia agriculturii la PIB-ul Romaniei, avand in vedere ca, in semestrul I din 2015, in ceea ce priveste cresterea PIB, agricultura a fost singura care stagnat”. Dl. Daraban a subliniat ca a 20-a editie a Indagra a consemnat o crestere de 340% fata de prima editie din anul 1996: „Ocupam 41.000 de metri patrati in acest an, avem 745 de expozanti, acoperim toate sectoarele agriculturii si industriei alimentare romanesti. Este cea mai mare manifestare expozitionala organizata astazi in Romania, dar cunoastem si concurenta din tarile vecine si putem spune ca Indagra este cel mai mare targ din Europa Centrala si de Est. Nu in ultimul rand, gradul de internationalizare este de 35%”, a spus Presedintele CCIR.

„Felicit industria alimentara pentru progresul inregistrat, pentru ca a fost sectorul care a trebuit sa se bata pe piata Uniunii Europene si in care au fost sacrificate foarte multe unitati”, a declarat Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dl. Daniel Constantin. „Din anul 2007, de la integrarea in Uniunea Europeana, am reusit in doi ani consecutivi, 2013 si 2014, sa exportam mai mult decat sa importam. Insa nu doar acest lucru este important, ci si faptul ca valoarea agriculturii din punct de vedere al contributiei la produsul intern brut a crescut exponential. Daca in 2007 contributia era de 417 miliarde de lei, am ajuns in 2014 la 669 miliarde de lei”, a precizat dl. Constantin.

Informatii de background

Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, INDAGRA, ajuns la editia XX-a, se desfasoara in perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, la Romexpo.

Targul are ca scop promovarea agriculturii din tara noastra, a potentialului zootehnic autohton, a produselor traditionale bio si a soiurilor de vinuri romanesti recunoscute international. Indagra reprezinta platforma ideala pentru noi parteneriate la nivel international, oferind cadrul de ofertare, negociere si contractare pentru cele mai mari companii din domeniul agricol.

Sursa:

Camera de Comerț și Industrie a României

Biroul Comunicare Publica

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro

Related Posts with Thumbnails