Efectele uraganului Sandy se resimt pe piaţa de capital din Cluj


Uraganul Sandy, care loveşte Coasta de Est a Statelor Unite şi inima pieţei bursiere americane, New York-ul, va influenţa indirect piaţa de capital autohtonă, deoarece, pentru prima dată în ultimii 100 de ani, Bursa de pe Wall Street a fost închisă pentru două zile consecutiv, ieri şi alaltăieri.

Printre firmele de brokeraj care vor avea cel mai mult de pe urma suspendării activităţii Bursei din New York este SSIF Broker din Cluj, deoarece compania gestionează la Bursa de Valori Bucureşti tranzacţionarea produselor structurate care au la bază indicele american Dow Jones. „Pentru SSIF Broker, această situaţie de forţă majoră înseamnă că, atât timp cât piaţa americană este suspendată, va trebui să oprim furnizarea de lichiditate pentru aceste produse, şi la fel se va întâmpla şi în cazul produselor de la Sibex, care au ca activ suport indicele Dow Jones”, arată reprezentantul SSIF Broker, Darie Moldovan.

Acesta arată că, în calitate de market maker, compania nu va introduce în piaţă ordine de vânzare sau cumpărare pentru respectivele produse, fapt care va avea impact asupra veniturilor din comisioane ale companiei, deoarece veniturile sunt proporţionale cu volumul tranzacţiilor intermediate. „Pierderile pe care le vom înregistra sunt greu cuantificabile, însă, cu siguranţă, în momentul în care nu putem să asigurăm lichiditate, nu putem efectua tranzacţii şi pierdem veniturile pe care le-am putea obţine din intermedierea acestora”, arată Moldovan.

Însă, nu doar activitatea firmei de intermediere clujene va fi afectată, ci va fi influenţată întreaga piaţă de capital, prin scăderea valorii tranzacţiilor cu produse care au la bază evoluţia indicelui american Dow Jones.

Luni, în prima zi în care SSIF Broker nu a furnizat lichiditate pentru produsele structurate având ca activ indicele Dow Jones, din cauza suspendării tranzacţiilor pe piaţa americană, efectele au fost vizibile. Astfel, dacă vinerea trecută investitorii de la BVB au tranzacţionat produse structurate care au la bază indicele american în valoare de 1,35 milioane de lei, luni suma a scăzut de aproape patru ori, şi a depăşit cu puţin 370.000 de lei.

În plus, specialiştii atrag atenţia şi asupra faptului că bursa de pe Wall Street este un element de referinţă pentru piaţa globală de capital, iar efectele închiderii acesteia se vor propaga pe întreg mapamondul. „Efectele situaţiei din Statele Unite asupra pieţei de capital sunt indirecte şi ţin de faptul că o foarte mare parte a ordinelor de tranzacţionare de pe pieţele globale sunt direcţionate dinspre New York. Chiar dacă tehnic, operaţional, funcţionarea burselor poate fi asigurată, oamenii nu pot ajunge la locul de muncă şi nu pot decât să se aştepte ca furtuna să se calmeze”, afirmă Darie Moldovan.

Dacă în cazul pieţei de capital efectele Uraganului Sandy au ajuns până la Cluj, alte afaceri nu sunt afectate de situaţia din SUA.  Industria IT, una dintre cele mai dezvoltate din Cluj, nu este afectată de ceea ce se petrece pe Coasta de Est. Un astfel de exemplu este al firmei clujene Montran, susbisidiară a companiei cu acelaşi nume din New York. „Deocamdată comunicăm cu partenerii noştri din New York şi, câtă vreme telecomunicaţiile vor continua să funcţioneze nu vor fi probleme. Pentru că un laptop şi o conexiune la internet este suficientă pentru a continua să munceşti de acasă. Dacă vor pica legăturile, va fi o problemă, pentru că în lipsa comunicării munca noastră va fi destul de îngreunată”, arată reprezentanta Montran, Stela Pintea.

Sursa: CityNews