Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

EGP a semnat un acord cu EKF pentru o finanţare de 112 mil. euro pentru proiecte eoliene în România

A- A A+
EGP a semnat un acord cu EKF pentru o finanţare de 112 mil. euro pentru proiecte eoliene în România

Prin sucursala sa Enel Green Power International BV, Enel Green Power a semnat un acord cu Export Credit Agency (EKF) aparţinând guvernului danez şi cu Citigroup (în calitate de agent şi aranjor), pentru o finanţare de 112 milioane euro pe o perioadă de 12 ani.

Suma este oferită integral până la finele lui octombrie. Garanţia este oferită de Enel Green Power, potrivit unui comunicat al Enel.

„Finanţarea va fi utilizată pentru a acoperi o parte din investiţiile necesare pentru construirea şi extinderea parcurilor eoliene ale Enel Green Power România (Moldova Nouă şi Corugea), pentru a ajunge la o capacitate totală instalată de 118 MW. Aceste investiţii sunt preconizate la un total de 180 de milioane euro”, se arată în comunicat.

Rata dobânzii pentru finanţare va fi mai mică decât rata de referinţă, datorită garanţiei EKF, a cărei rol instituţional implică sprijin pentru producătorii danezi de componente de la care Enel Green Power România cumpără produse pentru a construi cele două parcuri eoliene, spun oficialii Enel.

În legătură cu finanţarea, partenerii au semnat şi Master Facilities Agreement, înţelegere care stabileşte termenii generali şi condiţiile de creditare ce vor fi aplicate şi operaţiunilor viitoare între EGPI BV şi EKF şi Citigroup implicând folosirea de componente daneze în alte ţări în care Enel Green Power activează.

Capacitatea instalată netă a Grupului Enel Green Power la 30 iunie 2011 se ridica la 6.372 MW, din care 2.538 MW (39,8%) proveneau din surse hidroelectrice, 2.893 MW (45,4%) din surse eoliane, 775 MW (12,2%) din centrale geotermice şi 166 MW (2,6%) din alte surse regenerabile (solare, biomasă şi cogenerare).

Enel Green Power a realizat anul trecut un profit net de 452 milioane euro, în creştere cu 8,1% faţă de rezultatul din 2009, de 418 milioane euro. De asemenea, veniturile Enel Green Power s-au ridicat anul trecut la 2,271 miliarde euro, fiind cu 19,8% mai mari faţă de cele din 2009, de 1,895 miliarde euro.

Enel Green Power este compania Grupului Enel dedicată dezvoltării şi operării de centrale care generează energie din surse regenerabile la nivel internaţional, fiind prezentă în Europa şi America. Compania are peste 600 centrale operaţionale în întreaga lume.

În România, Enel Green Power a inaugurat în decembrie anul trecut primul său parc eolian din România, la Agighiol, de 34 MW. Capacitatea eoliană instalată a companiei în România a ajuns în prezent la un total de 104 MW, incluzând cel de-al doilea său parc eolian pus recent în funcţiune de 70 MW, Sălbatica I, lângă Tulcea (în nordul Dobrogei).

Grupul Enel este prezent în România din 2005, fiind cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, cu 5.000 angajaţi şi o reţea de 93.000 kilometri, deservind circa 2,6 milioane de clienţi.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails