EnergoNuclear va organiza pe 15 decembrie o negociere pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4


EnergoNuclear, compania mixtă care dezvoltă proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, va organiza pe 15 decembrie 2010 o negociere la sediul companiei, în vederea atribuirii contractului pentru construcţia şi punerea în funcţiune a celor două reactoare.

Astfel, compania a lansat pe www.e-licitatie.ro şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunţul în vederea atribuirii contractului pentru construcţia şi punerea în funcţiune a celor două reactoare. Potrivit anunţului, costul estimat pentru acest proiect se ridică la 3,2 miliarde euro, fără TVA.

Principalele modalităţi de finanţare prin care acţionarii EnergoNuclear vor suporta costurile proiectului reprezintă un pachet de finanţare din mai multe surse: „bănci comerciale şi instituţii financiare, Agentii Multilaterale, Agenţii de Creditare a Exporturilor, alte surse etc”, se mai arată în anunţ.

Compania EnergoNuclear solicită celor interesaţi de a participa la etapa de negociere o garanţie de participare de 4 milioane euro cu o valabilitate de 360 zile. De asemenea, media anuală a cifrei de afaceri a ofertanţilor pentru ultimii trei ani trebuie să fie de cel puţin un miliard euro.

Compania sau consorţiul care va câştiga acest contract are termen 64 de luni de la data atribuirii contractului pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a celor două unităţi nucleare.

„Acest anunţ reprezintă un prim pas al derulării procedurii de achiziţie publică, având ca scop obţinerea scrisorilor de intenţie de la firmele interesate de acest proiect”, se arată într-un comunicat emis miercuri de EnergoNuclear.

Fiecare din cele două viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalată de 700 MW. Punerea în funcţiune a primului reactor este preconizată pentru anul 2017.

Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF-Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.capital.ro