ERATĂ


Menţionăm că fotografia care ilustrează articolul “Clujul, oraşul clusterelor. Care este scopul unei astfel de asocieri”, apărut în Gazeta Afacerilor pe 29 martie 2012, nu are legătură cu  respectivul conţinut al materialului.

Menţionata fotografie face referire la un alt eveniment organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi Oficiul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Cluj, privind potenţialul de clusterizare la nivelul judeţului şi creării unui cluster în domeniul IT, acţiune desfăşurată pe 29 februarie 2012.

Mai jos redăm conţinutul articolului publicat în 29 martie 2012, care de această dată are ataşat o fotografie corespunzătoare.

Clujul, oraşul clusterelor. Care este scopul unei astfel de asocieri între firme

Importante companii din industria mobilei s-ar putea asocia şi ar putea forma un cluster la Cluj, atât pentru obţinerea unor avantaje comune, cât şi pentru derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene. De altfel, şi companiile clujene reprezentative din zona IT intenţionează să reia proiectul constituirii unui cluster, o reţea care să le reprezinte interesele, chiar dacă în trecut acest demers nu a putut fi finalizat, potrivit lui Marcel Borodi, preşedintele furnizorului de servicii IT, Brinel.

În ultimii 2 ani  în România au fost înfiinţate 21 de clustere. Multe dintre aceste asocieri au fost stimulate din afară, bazându-se pe proiecte străine. Dacă în statele vestice acţiunile de acest gen se realizează în virtutea inerţiei pieţei, în ceea ce priveşte profilul economiei locale asocierile de acest tip sunt privite cu scepticism şi au nevoie de un catalizator extern, care să forţeze afilierea.

“Într-adevăr există un scepticism manifestat faţă de clustere, care are drept cauză mentalitatea românului, dat fiind că înainte de 1989 era forţat să gândească şi acţioneze la modul colectiv. Avantajele acestor asocieri se pot conştientiza doar cu trecerea anilor, între timp au apărut asociaţiile sectoriale şi patronale, iar clusterul presupune  aducerea la un alt nivel al asocierilor. Privind comparativ cu alte state din zona Balcanilor au început să formeze clustere în urmă cu 5 ani, întrucât au avut un acces mult mai rapid la piaţa vestică”, explică Ioana Dragoş, expert tehnic al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest.

Reprezentanţii a peste 300 de firme din domeniul mobilei au fost invitaţi să participe la o întâlnire privind crearea unei reţele associative, acţiunea fiind iniţiată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Atares România, lider al pieţei locale pentru producţia şi comercializarea de scaune, şi Hygia Consult.

Prin dezvoltarea unei astfel de asocieri, care ar putea sau nu să aibă personalitate juridică, firmele ar putea accesa proiecte din bani europeni. În acest sens, în curând se vor deschide două sesiuni în cadrul P.O.S.C.C.E. pe Operaţiunea 1.3.1: Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes naţional şi internaţional- Poli de competitivitate şi pe Operaţiunea 1.3.3: Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanţurile de furnizori sau clustere.