Europa riscă să piardă încă 4,5 milioane de locuri de muncă. Reforma fiscală trebuie urgentată pentru atragerea de investiţii


Cu toate că 13 din cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii, care fac mai uşoară concedierea unui angajat, ele nu au avut niciun efect vizibil în privinţa înfiinţării de locuri de muncă. A crescut doar numărul concedierilor, după cum arată statisticile de dată recentă.

Europa ar putea pierde încă 4,5 milioane de locuri de muncă în contextul crizei, după dispariţia a 3,5 milioane de slujbe începând din 2008, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Muncii, cerând liderilor europeni să facă o prioritate din susţinerea pieţei muncii, potrivit CNBC. În plus, focusarea aproape numai pe măsuri de austeritate a marginalizat reforma în sectorul fiscal,  care ar fi putut duce la creşterea investiţiilor cu 1% din PIB. Astfel, s-ar fi creat 1,4 milioane noi locuri de muncă în plan european, mai arată raportul Organizaţiei Mondiale a Muncii.

Şomajul din zona euro se situează în prezent la nivelul de 11%, reprezentând 17,4 milioane de persoane.

Şomajul este cel mai ridicat în rândul tinerilor, 22% în zona euro, în timp ce în Slovacia, Portugalia şi Italia se situează la 30%. În Spania şi Grecia, şomajul în rândul tinerilor se află la nivelul de 50%, informează Mediafax.

În acest context, România are un şomaj redus, ba mai mult tendinţa este de scădere.

Rata şomajului la nivel naţional a fost de 4,49%, la sfârşitul lui iunie, mai mică cu 0,07% decât cea din luna precedentă şi cu 0,35% mai redusă faţă de nivelul din iunie 2011, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.