EUR/USD. PROGNOZA ZILEI


Eur/Usd a inceput la 1.2790, osciland in jurul acestei valorii pe intreaga sesiune asiatica. Deschiderea pietelor europene a adus initial un minim de 1.2760, ca imediat sa asistam la o revenire treptata spre nivelele superioare, ca in final sa inregistreze un maxim de 1.2825. Dupa o inchidere la 1.2815, avem in prezent afisata o valoare de 1.2845.

US Zone

Dolarul american a prezentat o devalorizare in momentul in care Barack Obama a castigat alegerile, fiind astfel reales in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, aspect ce este vazut prin ochii investitorilor ca fiind unul pro devalorizarii dolarului.

“Politica monetara va ramane libera/slabita sub conducerea lui Obama, si drept urmare dolarul va fi vandut”, a declarat Michiyoshi Kato vicepresedinte al departamentului cu vanzari valutare in cadrul Mizuho Corporate Bank. “Totusi vanzarea dolarului s-ar putea sa nu dureze prea mult, deoarece US se va confrunta cu fiscal cliff”, referindu-se la cele peste 600 mld euro din cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor ce vor fi implementate in 2013.

“Realegerea lui Obama cel mai probabil va crestere asteptarile unei continuari a injectarii de stimuli de catre FED”, a afirmat Junya Tanase strategist valutar la JPMorgan Chase. “Daca va conduce la o scadere a yieldurilor si o crestere a stocurilor, atunci tendinta pentru usd/jpy va fi de corectie”, a mai adaugat aceasta.

EuroZone

In cursul acestei zilei, in Grecia se va dezbate pachetul de austeritate ce include marirea varstei de pensionare cu 2 ani pana la 67 de ani si eliminarea platilor in cazul Craciunului si a altor sarbatori pentru pensionari.

“Problemele Europei sunt departe de a fi rezolvate”, a spus Marito Ueda director executiv in cadrul FX Prime Corp. “Exista o buna posibilitate sa asistam la un sell-off a monedei europene”, a incheiat acesta.

Perspectiva tehnica

Eur/Usd a incercat apropierea de primul suport plasat la 1.2840, insa acesta a facut imediat cale-ntoarsa catre nivelele superioare. Realegerea lui Obama ca presedinte al US a condus la o devalorizare a dolarului cu aprox 90 pips in raport cu moneda europeana, cursul urcand din 1.2785 la 1.2875.

In prezent paritatea va intampina o prima rezistenta la 1.2895/90 cu o probabilitate scazuta de extindere catre 1.2950. Din punct de vedere personal, in cazul in care cursul nu va reusi sa treaca de prima bariera mentionata, recomand intrarea short in piata cu SL plasat imediat peste acest nivel.

FOREX – piata de capital