Executivul a iniţiat un nou program de stimulare a producătorilor de legume şi fructe


Cabinetul Boc a aprobat miercuri un program al Ministerului Agriculturii prin care construirea de depozite pentru legume şi fructe este stimulată printr-un sistem de garanţii guvernamentale.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a anunţat că statul român va oferi garanţii pentru angajarea de credite bancare celor care vor să contruiască depozite pentru legume şi fructe, cu condiţia ca acestea să aibă capacitate între 500 şi 5000 de tone, iar costul să nu depăşească 1.000.000 euro pentru o capacitate de 1000 de tone.  Tabără a spus că beneficiari ar putea fi comunele şi asociaţiile de comune care vor să contruaiască un asemenea depozit în comun, dar şi producătorii de legume şi fructe. „Nu există sume nerambursabile, principiul de bază fiind cel care a mers şi la programul Prima Casă”, a comentat Tabără.

Ministrul a precizat că există şi alte trei programe care au acelaşi scop. Primul este derulat de către APIA, care suportă până la 75% din costuri pentru grupurile de producători care vor să construiască asemenea depozite. Programul finanţează 21 de capacităţi, finalizate sau în construcţie. Celelalte două sunt finanţare de către fondul european pentru agricultură şi dezvoltarea rurală. „Am dori ca depozitele să ajungă să aibă o capacitate totală de 100.000 de tone astfel încât piaţa să fie bine aprovizionată”, a spus Tabără.

De asemenea, Executivul a aprobat cuantumul sumelor aprobate în sectorul vegetal cu titlu de plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării. Plăţile tranzitorii se ridică la 1725 euro pe hectar, suma totală fiind de 869.000 euro care vor fi direcţionaţi către 38 beneficiari pentru o suprafaţă eligibilă de 503 hectare.

Tabără consideră că ridicarea de noi depozite va sprijini producătorii autohtoni faţă de importatori, mai ales că importurile de legume s-au ridicat, în 2010 la circa 40%, în condiţiile în care ponderea importurilor în consumul de produse agroalimentare s-a diminuat. Astfel, doar 9% din carnea de vită consumată de români a fost de import, 35% din cea de porc, 23% din cea de pasăre şi 1,24% din cea de oaie. Per ansamblu, exporturile agroalimentare ale României au crescut în 2010 cu 40,7%, în timp ce importurile au crescut cu doar 2%.

Sursa: NewsIn